Vacature:afdelingshoofd en netwerkmanager Bibliotheekstelsel (KB)

Waar ruim 120 kilometer bibliotheekmateriaal, de Hemsterhuiscollectie en het Bibliotheekconvenant samenkomen. Dat is de KB in Den Haag.
En het is de plek waar jij als afdelingshoofd en netwerkmanager binnen het bibliotheekstelsel met alle netwerkpartners doelen stelt, verbindingen maakt en gezamenlijk resultaten neerzet. Jij stimuleert dat de educatieve en maatschappelijke bibliotheek voor jong en oud betekenisvol verder ontwikkelt en uitgebouwd wordt.

Maak jij het mogelijk?   
De Koninklijke Bibliotheek ondersteunt een leven lang leren. Als netwerkmanager zorg jij dat iedereen in het bibliotheeknetwerk zich ten volle inzet voor de gezamenlijke doelen en ambities. Als afdelingshoofd zorg je binnen de KB ervoor dat collega’s hun projecten goed kunnen runnen en efficiënt samenwerken. En er is meer. Jij bent het afdelingshoofd en de netwerkmanager bibliotheekstelsel die:

 • samen met alle spelers in het bibliotheeknetwerk zorgt voor een actuele, ambitieuze en realistische netwerkagenda.
 • het samenspel rondom de netwerkagenda met overheden en andere samenwerkingspartners succesvol organiseert.
 • interne verbindingen vanuit het team legt zodat de mensen die binnen de KB een programma runnen dit succesvol kunnen doen.

Daar komt bij dat jij het verschil weet te maken door het samenspel tussen alle stakeholders te stimuleren. Jij zet hoge ambities neer en hebt een duidelijke visie op wat de bibliotheek in de samenleving kan betekenen.

 Enkele van de vele voorbeelden van onze projecten: het Informatiepunt Digitale Overheid. Dankzij de uitrol van deze punten in lokale openbare bibliotheken kunnen alle burgers hulp vinden bij zaken als DigiD of de jaarlijkse belastingaangifte. Of neem nou BoekStart. Op het consultatiebureau enthousiasmeren Boekstartcoaches ouders hun kinderen voor te lezen om zo hun taalontwikkeling een impuls geven.

Ben jij de ervaren leider die wij zoeken?
We zijn benieuwd naar wie jij bent en wat jou bijzonder maakt. Is dat jouw inspirerende visie en maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd met jouw verbindende kwaliteiten? Geweldig. Zeker als je dit voor deze vacature afdelingshoofd en netwerkmanager bibliotheekstelsel aanvult met:

 • ruime meerjarige bestuurlijke en/of managementwerkervaring in het openbaar bibliotheekstelsel. Je was voorheen bijvoorbeeld directeur, strategisch adviseur of provinciaal netwerkmanager binnen het bibliotheeknetwerk.
 • hoog niveau ervaring met netwerkmanagement, strategisch beleid, conflicthantering en budgetbeheer.
 • op de hoogte van de maatschappelijke opgaven, waaraan bibliotheekvoorzieningen een bijdrage willen leveren en oog voor de nationale, provinciale en lokale context ervan.
 • kunnen sturen zonder macht uit te oefenen doordat je communicatief sterk bent en leiderschap toont. Dat doe je met gevoel voor bestuurlijke en politieke verhoudingen.
 • ambitie, je pakt zelfstandig zaken op, hebt een open werkhouding en kijkt kritisch naar je eigen handelen.

Waar kan jij op rekenen?
Als je kiest voor de KB dan kies je ook voor uitstekende arbeidsvoorwaarden. Om precies te zijn valt jouw keuze op onder andere:

 • een brutomaandsalaris tussen € 6.000 en €7.130.
 • starten met een dienstverband voor 1 jaar met uitzicht op een vast dienstverband.
 • een dertiende maand (8,33%).
 • een goede werk- en privébalans. Zo heb je 42 vrije dagen en praten we graag met je over thuiswerken en flexibele werktijden.
 • 100% vergoeding voor jouw dagelijkse reiskosten.
 • pensioenopbouw via pensioenfonds ABP.

Deze arbeidsvoorwaarden (en meer) gelden voor een fulltime dienstverband van 40 uur per week. Voor de vacature afdelingshoofd en netwerkmanager bibliotheekstelsel is een dienstverband voor 40 uur per week aan de orde.

Hoe is het om bij de KB te werken?
De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Wat meer mensen mogen weten, is dat de KB ook een innovatieve werkgever is. Want dat zijn we absoluut! Samen met 500 collega’s zetten we ons in om Nederland elke dag slimmer, vaardiger en creatiever te maken. Dit lukt ons door bijvoorbeeld alle digitale publicaties van én over ons land te verzamelen, te bewaren en te delen. En door met onze netwerkpartners te streven naar een digitale, talige samenleving waar iedereen volwaardig mee kan doen. Zo zijn we er ook voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes en voor senioren met tabletcursussen en voor laaggeletterden met taalhulp.

We omarmen de verschillen van al onze collega’s. Sterker nog: we zien dat verschillen elkaar versterken. Dat ervaren we ook zo in ons team Bibliotheekstelsel. Dit team werkt aan verschillende projecten binnen de landelijke openbare bibliotheek die de betekenis van de bibliotheek in de samenleving versterken. Hoe jouw 10 toekomstige collega’s zelf de sfeer omschrijven? Als professioneel, ambitieus en gedreven.

Hoe solliciteer jij naar deze vacature?
Wil jij bijdragen aan onze innovatieve organisatie? Mooi! We kunnen niet wachten om jouw cv en motivatie te ontvangen. Wil je daarnaast in je motivatiebrief een beeld geven van jouw ervaring met werken in netwerken, bij voorkeur met een relatie tot het bibliotheekdomein? Zo kunnen we zien in hoeverre ook op dat punt jouw ervaring aansluit bij wat de functie vraagt.

Vragen over de functie? Stel deze aan Jos Debeij, scheidend hoofd Bibliotheekstelsel via jos.debeij@kb.nl of 06- 11364255. Vragen over de sollicitatieprocedure? Eric van Driel, strategisch adviseur HR, geeft antwoord via eric.vandriel@kb.nl of 06 -51367240.

 • solliciteren kan tot en met 5 oktober.
 • zien we voldoende raakvlakken, dan gaan we graag met je in gesprek. Als een gesprek op locatie niet mogelijk is, ontmoeten we elkaar digitaal. Bij onvoldoende raakvlakken laten we je dit weten met een e-mail.
 • de eerste gespreksronde valt in week 41. De tweede gespreksronde vindt plaats in week 42 of 43.
 • de selectieprocedure duurt gemiddeld 3 tot 6 weken.
 • tijdens de selectieprocedure bewaren we je gegevens. Uiterlijk 4 weken na het beëindigen van de sollicitatieprocedure verwijderen we deze op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
 • een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure.
Geef een antwoord
Gerelateerde berichten