Verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2020: Stem mee!

Het is NIET meer mogelijk om te stemmen voor de editie van 2020.
Van 1 oktober tot en met 22 oktober 2021 kunt u hier stemmen op de Beste Bibliotheek en de Beste Specialist van 2021. De onderstaande informatie wordt tzt geupdate.

Vijf geweldige bibliotheken zijn genomineerd om de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 te worden. Stemt u mee? U kunt de filmpjes hieronder bekijken en van 1 oktober tot en met 31 oktober één keer op uw favoriet stemmen met het formulier hieronder.

Opmerking: het is op 1 oktober enkele uren mogelijk geweest om meerdere malen te stemmen. Alle dubbele stemmen zijn middels het IP-adres en andere technieken gelogd en verwijderd uit de stemdatabase. Inmiddels is deze bug verholpen.

Als u dinsdag 3 november vanaf 15.00 uur op deze link klikt, maakt u de spannende prijsuitreiking live mee tijdens de NBD Biblion Masterclass! (Wel even van te voren aanmelden.)

Laden ... Laden ...

Publiek stemt mee

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. Stemmen kan van 1 oktober tot 1 november op één van de vijf genomineerde bibliotheken:

Forum Groningen
Forum Zoetermeer
LocHal Tilburg
de bblthk Wageningen
Het Huis van Eemnes

De finalisten presenteren zichzelf in een korte video die ook op de site te vinden is. De Beste Bibliotheek van Nederland is die bibliotheek die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakjury en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%). De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion Award. 


Oordeel vakjury
De vijf genomineerde bibliotheken worden bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste), Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Eimer Wieldraaijer (voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad en adviseur). 

Doel verkiezing
Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.
NBD Biblion is al jaren trotse hoofdsponsor van de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland en Beste Bibliothecaris van Nederland. Als innovatieve dienstverlener in de bibliotheekbranche vindt NBD BIblion het belangrijk om deze prijs voor meest innovatieve en ondernemende bibliotheek mogelijk te maken. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats.
Voor vragen over de procedure en de verkiezing, kunt u mailen met Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad: menno.goosen@bibliotheekblad.nl

2 reacties
  1. De Lochal in Tilburg is zoveel meer dan een bieb. Andere zijn dat ook maar de bieb in Tilburg letterlijk in overtreffende trap.

  2. Zelf geboren en getogen in Tilburg is de LocHal een plek waar ik graag vertoef. Het bijzondere aan dit gebouw vind ik dat het authentieke karakter is gehandhaafd. Het rauwe van de vroegere werkplaats en de historie daarachter, prachtig om te zien. En daarin is de moderne tijd binnengebracht met veel ruimte voor mooie exposities zodat vroeger en nu mooi samenkomen. Ook is met de aankleding van de textielen een extra waarde toegevoegd zodat op een zachte wijze ruimtes kunnen worden gecreëerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten