Verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2020: Stem mee!

Het is NIET meer mogelijk om te stemmen. Binnenkort komt hier informatie over de Beste Bibliotheek van Nederland 2021.

Vijf geweldige bibliotheken zijn genomineerd om de Beste Bibliotheek van Nederland 2020 te worden. Stemt u mee? U kunt de filmpjes hieronder bekijken en van 1 oktober tot en met 31 oktober één keer op uw favoriet stemmen met het formulier hieronder.

Opmerking: het is op 1 oktober enkele uren mogelijk geweest om meerdere malen te stemmen. Alle dubbele stemmen zijn middels het IP-adres en andere technieken gelogd en verwijderd uit de stemdatabase. Inmiddels is deze bug verholpen.

Als u dinsdag 3 november vanaf 15.00 uur op deze link klikt, maakt u de spannende prijsuitreiking live mee tijdens de NBD Biblion Masterclass! (Wel even van te voren aanmelden.)

Laden ... Laden ...

Publiek stemt mee

Naast een professionele vakjury krijgt ook het publiek een stem in de uitslag. Dat doen we door op de website van Bibliotheekblad iedereen gedurende een maand in staat te stellen een stem uit te brengen op de bibliotheek van zijn/haar voorkeur. Uiteraard is het niet mogelijk om meer dan één keer een stem uit te brengen. Stemmen kan van 1 oktober tot 1 november op één van de vijf genomineerde bibliotheken:

Forum Groningen
Forum Zoetermeer
LocHal Tilburg
de bblthk Wageningen
Het Huis van Eemnes

De finalisten presenteren zichzelf in een korte video die ook op de site te vinden is. De Beste Bibliotheek van Nederland is die bibliotheek die zowel door de vakjury als door het publiek het hoogst wordt gewaardeerd. Om die reden weegt de stem van de vakjury en die van het publiek in het eindoordeel even zwaar (beide tellen voor 50%). De bibliotheek die als beste wordt verkozen, ontvangt de NBD Biblion Award. 


Oordeel vakjury
De vijf genomineerde bibliotheken worden bezocht door de juryleden, die hun kennersblik laten gaan over zaken als gebouw & inrichting, diensten & producten, service & klantgerichtheid, maar die vooral oog zullen hebben voor de maatschappelijke en culturele werking van de bibliotheek en de samenwerking met individuele en institutionele partners. De vakjury bestaat uit Hans van der Veen (directeur-bestuurder dbieb Leeuwarden), Astrid Vrolijk-de Mooij (directeur-bestuurder Bibliotheek Zwolle), Hans van Velzen (voormalig directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en auditor bij de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal), Wendy de Graaff (publiciste), Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Eimer Wieldraaijer (voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad en adviseur). 

Doel verkiezing
Door middel van de verkiezing Beste Bibliotheek wil Bibliotheekblad laten zien dat Nederland beschikt over aantrekkelijke, kwalitatief hoogwaardige, vernieuwende bibliotheken die het waard zijn om in stand te houden. De wedstrijd zorgt lokaal en landelijk voor een zinvolle discussie over de plaats en de functie van een bibliotheek in de lokale samenleving en genereert, zeker plaatselijk en regionaal, veel publiciteit. Medewerkers ervaren een nominatie als een geweldige opsteker. De verkiezing van de beste bibliotheek van Nederland wil nadrukkelijk geen prijs voor het mooiste gebouw zijn. Zij stelt zich ten doel die vestiging te onderscheiden die het best functioneert, die optimaal invulling geeft aan de functies uit de bibliotheekwet.
NBD Biblion is al jaren trotse hoofdsponsor van de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland en Beste Bibliothecaris van Nederland. Als innovatieve dienstverlener in de bibliotheekbranche vindt NBD BIblion het belangrijk om deze prijs voor meest innovatieve en ondernemende bibliotheek mogelijk te maken. De verkiezing is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad en vindt jaarlijks plaats.
Voor vragen over de procedure en de verkiezing, kunt u mailen met Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad: menno.goosen@bibliotheekblad.nl

9 reacties
 1. De Lochal in Tilburg is zoveel meer dan een bieb. Andere zijn dat ook maar de bieb in Tilburg letterlijk in overtreffende trap.

 2. Zelf geboren en getogen in Tilburg is de LocHal een plek waar ik graag vertoef. Het bijzondere aan dit gebouw vind ik dat het authentieke karakter is gehandhaafd. Het rauwe van de vroegere werkplaats en de historie daarachter, prachtig om te zien. En daarin is de moderne tijd binnengebracht met veel ruimte voor mooie exposities zodat vroeger en nu mooi samenkomen. Ook is met de aankleding van de textielen een extra waarde toegevoegd zodat op een zachte wijze ruimtes kunnen worden gecreëerd.

 3. De Loc hal, mooi industrieel erfgoed, maar bovenal uitnodigende bibliotheek met innoverende Labs, waar vooral de jeugd, de toekomst van onze samenleving, hun gang kan gaan. Mooie textiele werken om ruimten af te schermen, in Tilburg gemaakt. Een rondleiding is aan te bevelen.

 4. Het moet toch mogelijk zijn dat meerdere personen te stemmen vanaf hetzelfde IP-adres? Wij zijn met 6 personen lid van de bibliotheek en een enorme fan. Nu kunnen we dit onvoldoende tot uitdrukking brengen.

  1. Beste Louise,

   Helaas hebben we besloten om dit niet toe te laten. Deze regel geldt voor alle bibliotheken dus dat is wel zo eerlijk.
   Overigens is het wel mogelijk om met een mobiele dataverbinding (telefoon) ook eenmalig te stemmen. Zo kun je het opvangen als meerdere personen in een gezin willen stemmen.

   Met vriendelijke groeten,

   Menno Goosen
   Hoofdredacteur Bibliotheekblad

 5. De bibliotheek in het Forum is een heerlijke, gezellige plek. Een plek om tot lezen te komen en aan het lezen te blijven. Er is een ruime keus en tegenwoordig zijn er al heel snel heel veel nieuwe titels beschikbaar. Je ziet ze gemakkelijk liggen op de balie. De opzet is ruim en vriendelijk, fijn om rond te struinen. Literatuur, vertalingen, poëzie enz. enz. Ik ben ook weg van de kinderbieb, superleuk en heel aantrekkelijk, moet er snel weer eens kijken. Helaas moet ik voor de kunstboeken nog verder omhoog… Als ik naar een van de bioscoopzalen ga, moet ik me bedwingen niet eerst snel nog even de bibliotheek in te schieten. Doe ik het wel dan zit ik met boek lezend de start van de film af te wachten. Je verveelt je nooit in dit gebouw. Ik lees ook graag de kranten op de eerste verdieping. Er is één maar: er zijn zoveel (vaak teveel) studenten, die koeten geen voorrang krijgen!

 6. ik ben graag in een bibliotheek die een menselijke maat heeft en niet overloopt van de prikkels, en met gescheiden functies.
  de bblthk in Wageningen komt daar het meest bij in de buurt. Daar stem ik voor!
  Forum Groningen is er het verst van af, de menselijke maat voor een bibliotheek ver voorbij. Het gebouw is indrukwekkend, het uitzicht fantastisch, maar totaal ongeschikt als bibliotheek.

 7. In deze reacties zie ik vooral lovende opmerkingen over de gebouwen. Laat dit nu net niet een van de wegingsfactoren zijn voor deze verkiezing. Het gaat om wat er in de bibliotheken daadwerkelijk wordt gedaan voor de inwoners van het verzorgingsgebied. Daarin is Bibliotheek Forum Zoetermeer ijzersterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten