De mooiste liefdeszin van Nederland is geschreven door Arthur Japin. Dat blijkt uit een peiling van Stichting CPNB in de aanloop naar de Boekenweek die aankomende zaterdag begint. Eerste liefde is het thema van deze 87ste Boekenweek. Japin is door het Nederlandse publiek als winnaar verkozen met ‘Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was’ uit zijn roman Een schitterend gebrek, die later dit jaar verfilmd wordt door Michiel van Erp.
‘Liefde is een emotie die zich zo moeilijk laat begrijpen maar vaak prachtig wordt gevat door de kunst,’ aldus Eveline Aendekerk, directeur van de CPNB. ‘In de aanloop naar de Boekenweek met als thema Eerste Liefde hebben we alle genodigden van het Boekenbal gevraagd hun mooiste zin uit de Nederlandstalige literatuur met ons te delen. We zijn overweldigd door de reacties. Niet alleen door het aantal, maar ook de gemaakte keuzes: van Arthur Japin tot Anne Frank, en van Harry Mulisch tot het eeuwenoude ‘Hebban olla vogala’. Ons comité dat van al deze romantische zinnen een top 10 moest weten te maken, heeft het niet makkelijk gehad!’
Aanloop naar Boekenbal
De liefdeszinnen werden ingezameld tijdens het uitnodigingstraject van het Boekenbal dat aanstaande vrijdag plaatsvindt in Escape in Amsterdam. Alle ruim 1500 genodigden mochten hun favoriete zin nomineren, waarna een top 10 is opgesteld. Deze top 10 is door onderzoeksbureau Direct Research aan een representatieve steekproef Nederlanders voorgelegd, waarna zij hun voorkeur uit konden spreken over de tien zinnen. Arthur Japins beschrijving van ware liefde steeg met kop en schouders boven de andere kanshebbers uit: zijn zin uit Een schitterend gebrek werd het vaakst verkozen tot de mooiste liefdeszin aller tijden. Bij een kwart van de respondenten stond zijn zin op een plek in de top 3.
Arthur Japin: ‘Schrijven over liefde is als liefhebben zelf: het gaat van nature en toch is er moed voor nodig, er bestaan geen woorden voor en toch moet je je uitspreken, het kan makkelijk misgaan en toch moet je het wagen. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe beter de ander, in dit geval de lezer, zich in jou zal herkennen.’
Andere kanshebbers waren onder meer Anne Frank (‘Ik voel als ik eraan denk, vandaag nog zijn wang tegen de mijne met dat heerlijke gevoel, dat alles goed maakt’), Herman Gorter (‘Zie je ik hou van je, ik vin je zoo lief en zoo licht – je oogen zijn zoo vol licht, ik hou van je, ik hou van je’) en Connie Palmen (‘Ik wil dat je eeuwig leeft, zeg ik tegen hem’). Ook Vlaamse auteurs kwamen aan bod: zo stond Griet Op de Beeck hoog op de lijst met ‘Ik wil hem beloven dat ik hem bijeen zal rapen als hij in stukjes uit mekaar is gevallen’ en haalde Hugo Claus de top 10 met een strofe uit zijn gedicht ‘Ik schrijf je neer’(‘Ik schrijf je neer op papier, terwijl je als een boomgaard in juli zwelt en bloeit.’).
Inspiratie uit liefde
Dat liefde, en in het bijzonder eerste liefde, een enorm inspirerend thema is voor iedere kunstenaar, is ook terug te zien in het Boekenweekgeschenk van Ilja Leonard Pfeijffer dat vanaf zaterdag 9 april in boekhandels wordt uitgereikt. Pfeijffer: ‘Het thema van deze Boekenweek is “eerste liefde”. Met dat thema hoef je als Boekenweekschrijver niets te doen, maar ik vond het dermate inspirerend dat ik me eraan heb gehouden.’ Het Boekenweekgeschenk is één van de bekendste onderdelen van de Boekenweek: 75% van de ondervraagde Nederlands gaf tijdens het onderzoek aan weleens van het Boekenweekgeschenk gehoord te hebben.
Boekenweek en Boekenbal
De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee.
Ilja Leonard Pfeijffer schreef het Boekenweekgeschenk Monterosso mon amour. Lezers krijgen het tijdens de Boekenweek cadeau van de boekhandel bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekessay Het warmtefort door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor € 5 in de winkel. Het Boekenweekgedicht ‘Kortom’ is van de hand van de hand van Bart Moeyaert.
De Boekenweek, die van 9 t/m 18 april plaatsvindt, wordt als vanouds geopend met het traditionele Boekenbal. Deze 70ste editie van het Boekenbal met als thema ‘de nacht is van de liefde’, vindt vrijdagavond 8 april eenmalig plaats in nachtclub Escape op het Rembrandtplein in Amsterdam.