Afgelopen nummers:

2020 nummer 10 In dit nummer onder andere:

Nummer 10 verscheen op 19 december 2020

Collega
Thijs Spee is manager frontoffice bij bibliotheek Gooi en meer.

Herinrichting Centre Céramique
Corrien Derksen en Eric Uijterwaal vertellen over de verbouwing, de herinrichting en het belang van samenwerking.

Design Thinking voor bibliotheken
Design Thinking wordt al enige tijd met enthousiasme bij de Bibliotheek Eindhoven toegepast, en dit heeft zijn vruchten afgeworpen.

Victorines
Jaarlijks onderscheidt het Victorine van Schaickfonds publicaties op het gebied van het bibliotheek- en informatieterrein. Dit jaar waren er 26 inzendingen.

NBD Biblion bestaat vijftig jaar
Directeur Nina Nannini kijkt terug op een halve eeuw centraal aanschaffen, binden, beschrijven, catalogiseren en gereedmaken van boeken voor openbare bibliotheken, en kijkt vooruit naar nieuwe ontwikkelingen.

Biebactiviteit
Nadat de ‘intelligente lockdown’ was aangekondigd, zaten ze bij de Bibliotheek Gelderland Zuid met de handen in het haar. Hoe konden kinderen nu met plezier aan het lezen blijven? Een brainstormsessie gaf het antwoord, en de BiebBoys waren geboren.

Bibliotheekstatistiek 2019
In 2019 organiseerden openbare bibliotheken circa 220 duizend activiteiten: 15% meer dan in 2018. Dit en meer blijkt uit de bibliotheekgegevens die de KB over het jaar 2019 heeft verzameld.

Zoektocht naar geluk
Anne van den Dool, onder andere Bibliotheekbladmedewerker en onderzoeksredacteur bij de KB, schreef de roman Vluchthaven, die uitkwam bij uitgeverij Querido.

Experimenteren met vrije openingstijden
Het systeem Open+ maakt het bibliotheken mogelijk de openingsuren aanzienlijk uit te breiden, zonder dat daarvoor personeel hoeft te worden vrijgemaakt.

Werken in een Amerikaanse plattelandsbibliotheek
Marjolein Lolkema emigreerde drie jaar geleden naar de Verenigde Staten. Inmiddels werkt ze ruim twee jaar in een kleine dorpsbibliotheek in de staat Idaho.

Topstukken uit de KB
In 2013 schafte de KB voor € 90.000 Hot Printing (1935) van H.N. Werkman aan. Het boekje kan beschouwd worden als een van de vroegste Nederlandse kunstenaarsboeken.

Interview met Jan-Pieter Barbian
Hoe kenschetst de directeur van de Stadtbibliothek Duisburg de stand van zaken in zijn vaderland en wat zijn volgens hem markante verschillen tussen het Nederlandse en het Duitse bibliotheekwerk?

Sprookjesbibliotheken
Fotograaf Oscar de Wit portretteerde de vijf bijzonderste historische bibliotheken in Nederland.
‘Met de foto’s wil ik kijkers meenemen naar vroeger tijden.’

Management
Al sinds haar middelbareschooltijd is Jeanette Braam, directeur van Bibliotheek Heiloo, verknocht aan de bibliotheek. Ze groeide van baas van de bibliobus tot allround bibliotheekprofessional.

2020 nummer 9 In dit nummer onder andere:

Collega
Karin Gerretsen is regiefunctionaris bij de Bibliotheek AanZet in Barendrecht.
Het werd pionieren, want zelfs in een bibliotheek vol boeken, bestond er voor Karins nieuwe functie geen vastomlijnd draaiboek.

Wat maakt een bibliotheek tot de beste?
Sinds 2009 brengen een vakjury en het publiek jaarlijks hun stem uit voor de Beste Bibliotheek van Nederland, maar wat maakt een bibliotheek-volgens de KB- tot de beste van het land?

Beste Bibliotheek van Nederland 2020
LocHal werd dit jaar gekozen tot de Beste Bibliotheek van Nederland.
In dit uitgebreide katern leest u alles over de winnaar en de andere vier genomineerde bibliotheken.

Bibliotheekconvenant
Sinds 1 oktober is het Bibliotheekconvenant van kracht waarin afspraken zijn gemaakt over de drie maatschappelijke opgaven die bibliotheken de komende drie jaar gaan aanpakken. Hoe kwam het convenant tot stand en wat zijn de wensen voor de toekomst?

Biebactiviteit
Afgelopen september opende de OBA, locatie Oosterdok, de Afro-bieb, centrum voor Afrikaanse kunsten, talen, literatuur en cultureel erfgoed.

Nieuwe bieblocaties voor Boskoop en Alphen a/d Rijn
De nieuwe locaties voor de bibliotheken in Boskoop en Alphen aan den Rijn werden in september feestelijk in gebruik genomen.

Gratis bibliotheeklidmaatschap
Een aantal bibliotheken, waaronder De Boekenberg, de Bibliotheek Z-O-U-T en de Bibliotheek AanZet, experimenteert met ‘gratis’ lidmaatschapsvormen.

Vlaams uitleensysteem voor e-boeken gelanceerd
Op 17 september ging een langgekoesterde wens van de Vlaamse bibliotheken in vervulling: een gratis uitleenplatform van e-boeken voor bibliotheekleden.

De Bibliotheek als partner bij het zoeken naar werk
JobOn, een stichting die landelijk ondersteunt bij het zoeken naar werk is een samenwerking aangegaan met de KB. Ook is men betrokken bij de totstandkoming van Ontwikkelpleinen: de Bibliotheek Hengelo heeft er sinds kort een.

Jong Bibliotheek Netwerk
Hoe gaat het met het JBN dat in 2015 werd opgericht? ‘We hebben nog genoeg werk te verrichten’, zegt het bestuur.

Topstukken uit de KB
Het mooiste en meest waardevolle vriendenboek (album amoricum) is waarschijnlijk het exemplaar van Jacob Heyblocq. Hij was 22 en student theologie toen hij in 1645 met zijn vriendenboek begon.

Management
Na enkele omzwervingen vond Fons Steggink als jonge hond zijn plek in de directiestoel van BiblioNu. In die functie put hij uit zijn wens te groeien als leider en als mens.

2020 nummer 8 : In dit nummer onder andere:

Collega
Ralph Kruizinga is collectiespecialist van de Bibliotheek Nieuwe Veste in Breda.

Negen normen onder de loep
Een gesprek met bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap Frank Huysmans over het onderzoeksrapport Certificering en organisatiekwaliteit van de bibliotheekbranche.

Barts Boekenclub & Barts Boekenvlog
Bart Gielen presenteert de uitreiking van de Beste Bibliotheek van Nederland. Ook staan zijn vlogs op de nieuwe website van Bibliotheekblad. Een kennismaking.

De opmars van de podcast
De podcast is een aan populariteit winnend medium. Ook in de bibliotheekwereld wordt het medium steeds meer gebruikt.

Biebactiviteit
Bij de Bibliotheek Lek & IJssel lezen kinderen deze zomer samen met Bip, het lieve leesmonster.

Nederland Leest
Nederland Leest vindt in november voor de vijftiende keer plaats. Dit jaar doen bibliotheken Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer cadeau.

Topstukken uit de KB
De stille kracht is een van de beroemdste boeken van Louis Couperus. Ook als object is de eerste druk van de gebonden versie van Couperus’ roman een meesterwerk.

Boeken en kranten voor een ‘lastige’ doelgroep
Onder het motto ‘lezen is voor iedereen’ geeft uitgeverij Eenvoudig Communiceren al een kwarteeuw boeken en kranten in eenvoudig, begrijpelijk Nederlands uit.

Buitenlandse carrièreswitch voor de liefde
Elma Lammers stapte na een jarenlange carrière in het Nederlandse bibliotheekstelsel over naar de Medische Universiteitsbibliotheek in het Oostenrijkse Graz.

Management
Sinds 2018 is Annelies Bakelaar bestuurder van Biblionet Drenthe, zowel een provinciale ondersteuningsinstelling (POI) als een bibliotheekorganisatie.

De bibliotheeksector in tijden van corona
Om een eerste beeld te krijgen van de gevolgen van de coronacrisis voor nationale bibliotheken wereldwijd en openbare bibliotheken in Nederland, voerde de Koninklijke Bibliotheek twee onderzoeken uit.

Mystery Guest
In Nootdorp is een bibliotheek verrezen volgens het storytelling-concept, ontwikkeld in het Engelse Chester. Hoe pakt deze vorm van werken uit in de praktijk?

2020 nummer 7 : In dit nummer onder andere:

Collega:
Mirjam Bakker (de Bibliotheek Hilversum) is jeugdbibliothecaris en tevens door NBD Biblion uitgeroepen tot Jeugdspecialist 2020.

Samen optrekken:
Voor CPNB-directeur Eveline Aendekerk is het zonneklaar: de hele boekensector moet vaker collectief optrekken. ‘Dan kunnen we echt impact hebben.

Oslo opent nieuwe openbare bibliotheek
De feestelijke opening stond gepland op 27 maart, maar moest wegens corona uitgesteld worden tot 18 juni. Gelukkig werd de besloten openingsceremonie een groot succes.

Biebactiviteit:
In de rubriek Biebactiviteit belichten we in iedere aflevering een bijzonder evenement of bijzondere activiteit. In deze aflevering: de cursussen en lezingen over hoogsensitiviteit van Theek 5.

Partner in strijd tegen ‘digibetie’
Gert Staal, directeur Bibliotheek Lek & IJssel, hield een pleidooi voor de rol van bibliotheken in het digitale tijdperk.

De coronacrisis en de boekhandel
Het coronavirus heeft niet alleen ingrijpende gevolgen gehad voor de bibliotheekwereld, de aanverwante bedrijfstakken uitgeverij en boekhandel werden eveneens getroffen.

Topstukken
De Grote Atlas van Joan Blaeu doet nog steeds veel harten sneller kloppen, en het is altijd groot nieuws wanneer er een exemplaar voor veel geld wordt verkocht.

Management
Al ruim zeventien jaar is Roel Zuidhof verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de bibliotheek in het Gelderse Nijkerk.

Nepnieuws als virus
De coronacrisis heeft de zwakke plekken in onze nieuwsvoorziening pijnlijk blootgelegd: tijdens de crisis nam de verspreiding van nepnieuws enorm toe, en complottheorieën beleven hoogtijdagen.

Mystery Guest
Rotterdam heeft de laatste jaren heel wat over zich heen gekregen qua bezuinigingen en directiewisselingen, dus een goede aanleiding om te gaan kijken in de Hoogstraat.