Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. De gemeenteraad zal het ontwerp naar verwachting voor de zomer behandelen. Geïnteresseerde Rotterdammers kunnen op dinsdag 13 juni van 16.00 tot 20.00 uur de plannen bekijken tijdens de informatiemarkt in de bibliotheek.
De Centrale Bibliotheek is de hoofdlocatie van de 21 vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Het voorlopig ontwerp van de vernieuwing bestaat uit twee onderdelen: de nieuwe Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat én de tijdelijke huisvesting aan de Librijesteeg. Aan de gemeenteraad wordt het besluit gevraagd om de benodigde investeringen beschikbaar te stellen. In totaal gaat het om een bedrag van 160 miljoen euro. Na dit besluit, wordt het voorlopig ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Bibliotheek Rotterdam en Gemeente Rotterdam werken nauw samen tijdens dit proces. Daarnaast zijn ook partnerorganisaties, bibliotheekbezoekers en inwoners van de stad gevraagd mee te denken door middel van stadsgesprekken. Het definitieve ontwerp van de tijdelijke huisvesting is komend najaar gereed; het definitieve ontwerp van de vernieuwde Centrale Bibliotheek eind dit jaar.
Huiskamer van de stad
Het ontwerpteam van Powerhouse Company, Atelier Oslo en Lundhagem werkte het voorlopig ontwerp van de nieuwe Centrale Bibliotheek uit op basis van het schetsontwerp dat vorig jaar werd gepresenteerd en waarbij ook Rotterdammers zijn betrokken. Uitgangspunt van het ontwerp is de bibliotheek als aantrekkelijke huiskamer van de stad. Het gebouw blijft behouden als cultuurhistorisch icoon, maar wordt aan de binnenzijde lichter en geschikter voor ontmoetingen. Het geheel wordt niet alleen een collectie van boeken, maar vooral een collectie dynamische ruimtes voor een kleurrijke collectie Rotterdammers. Iconische kenmerken als de gele buizen, glazen waterval en het blauwe magazijn blijven behouden en worden versterkt. Aan alle zijden komen ingangen en in de kelder komt een fietsenstalling met ruimte voor 1.500 fietsen. Ook de buitenruimte van de Centrale Bibliotheek wordt opnieuw ingericht. Het ontwerpproces hiervoor is op dit moment nog niet afgerond en is daarom ook geen onderdeel van het voorlopig ontwerp.
Duurzaam ontwerp
Het nieuwe ontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Het hergebruiken van de betonconstructie voorkomt enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Daarnaast worden de energieprestaties van het gebouw verbeterd door een volledig vernieuwd en innovatief klimaatsysteem in combinatie met goed geïsoleerde gevels. De karakteristieke dakterrassen van het gebouw worden vergroot. Deels voor publiek gebruik, maar vooral om deze te vergroenen ten behoeve van de flora en biodiversiteit. En door regenwater op een slimme manier op te vangen, draagt de vernieuwing ook bij aan het verlagen van het hitte-eilandeffect in het hart van onze stad.
Tijdelijke huisvesting Librijesteeg
Tijdens de verbouwing van de Centrale Bibliotheek – najaar 2025 tot najaar 2028 – wordt de bibliotheek gehuisvest in het gemeentelijk kantoorpand aan de Librijesteeg 4. Voorafgaand wordt dit pand in een jaar tijd omgebouwd tot bibliotheek. Om bezoekersstromen te verbeteren wordt de entree vergroot en worden roltrappen geplaatst op de onderste verdiepingen, volgens ontwerp van architectenbureau Rapp+Rapp. Vervolgens wordt het gebouw volledig circulair ingericht naar ontwerp van TenBrasWestinga. Onder andere meubels en lampen uit de Centrale Bibliotheek krijgen een plek op de tijdelijke locatie. In het najaar van 2025 verhuist de bibliotheek met al haar functies naar de Librijesteeg en bevindt zich dan op ongeveer 200 meter loopafstand van de huidige locatie. Bibliotheek Rotterdam benut de tijdelijke locatie ook als proeftuin om bijvoorbeeld nieuwe vormen van programmeren te testen, maar ook nieuwe vormen van studieplekken uit te proberen.
Informatiemarkt dinsdag 13 juni
Op dinsdag 13 juni is er in de Centrale Bibliotheek een informatiemarkt voor iedereen die geïnteresseerd is in het voorlopig ontwerp. De bijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur en vindt plaats op de begane grond aan de rechterzijde van de hal bij de ‘Werkplaats Vernieuwing Centrale’.
Grote vernieuwing
De huidige Centrale Bibliotheek, geopend in 1983, is na bijna 40 jaar intensief gebruik dringend toe aan vernieuwing en wordt daarom volledig vernieuwd. Het pand is verouderd en past niet meer bij de talloze functies van een moderne bibliotheek. De bibliotheek moet voor Rotterdammers een centrale plek in de stad zijn voor ontmoeting, ontspanning en ontwikkeling. Het gebouw wordt vernieuwd en verduurzaamd. Daarnaast worden de buitenruimte en de aansluiting op de binnenstad verbeterd. Tijdens de verbouwing verhuist de vestiging tijdelijk naar de Librijesteeg 4. Meer informatie vind je op www.nieuwecentralebibliotheekrotterdam.nl.
Gerelateerde berichten
Albert Kivits neemt Eindhoven Business AWARD‘23 in ontvangst
Albert Kivits, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Eindhoven, nam de Eindhoven Business AWARD’23 MAN in ontvangst tijdens de Nieuwjaarsreceptie…
17 januari 2024
Wat zouden kinderen doen als ze in de gemeenteraad zitten?
Als kinderen het in Zwolle voor het zeggen hadden, wat zouden zij dan veranderen? Stadkamer organiseert ‘Als ik…
14 januari 2022
Probiblio ontwikkelt E-learning diversiteit en inclusie voor bibliotheken
Probiblio heeft onlangs een e-learning over diversiteit en inclusie ontwikkeld speciaal voor medewerkers van bibliotheken die meer willen…
6 januari 2022
Update Netwerkagenda 2022 gepubliceerd
In de zomer van 2021 werd de eerste versie van de Netwerkagenda opgeleverd. Al na een klein jaar…
29 april 2022