Vorig jaar bereikte de KB met haar digitale diensten 1 op de 3 Nederlanders. Dat blijkt uit het jaarverslag dat de nationale bibliotheek heeft gepubliceerd. De KB is verantwoordelijk voor onder meer de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL.org), Delpher.nl, de online Bibliotheek, de Jeugdbibliotheek en apps als LEES. Met name de DBNL en Delpher wisten veel bezoek te genereren. Deze sites werden in 2023 respectievelijk 7,2 en ruim 3 miljoen keer bezocht.
Maar liefst 75% van de geesteswetenschappers maakte in 2023 gebruik van een van de diensten van de KB. Met name Delpher en de DBNL waren onverminderd populair. De DBNL is een site waarop gedigitaliseerde literaire teksten beschikbaar worden gesteld, op Delpher worden gedigitaliseerde kranten, boeken, tijdschriften en radiobulletins ontsloten. Ook onder vrijetijdsonderzoekers zijn deze platformen populair. Zo bereikt Delpher, dat in 2023 het 10-jarige jubileum vierde, 5% van alle Nederlanders. DBNL bereikt 9% van de bevolking.
Lily Knibbeler, algemeen directeur van de KB: “Bij de KB kan iedereen onderzoek doen. Wetenschappers natuurlijk, die voor nieuwe wetenschappelijke doorbraken kunnen zorgen. Maar ook iedereen die zich persoonlijk of professioneel wil ontwikkelen, of zich een mening wil vormen. Daarom vinden we het geweldig dat deze platformen in 2023 zoveel mensen wisten te bereiken. Zo versterken we de verbinding tussen onderzoek en samenleving.”
Meer leden online Bibliotheek
De online Bibliotheek, nog een populaire dienst die de KB aanbiedt, heeft vorig jaar een flink aantal nieuwe leden verwelkomd. Het aantal leden groeide van 524.000 in 2022 naar ruim 608.000 in 2023, een stijging van 16%. Samen leenden zij bijna 5,5 miljoen e-books en 2,3 miljoen luisterboeken. Het jaar ervoor waren dat respectievelijk 5,3 miljoen en ruim 2 miljoen. Van de 115.000 nieuwe leden was 46% 18 jaar of jonger. De oorzaak hiervoor kan mede worden gezocht in de campagne Vakantielezen, die er speciaal op is gericht om het lezen onder de jeugd te stimuleren.
Groei collecties
Naast de digitale diensten, werd er ook in Den Haag goed gebruik gemaakt van de fysieke diensten en collecties van de KB. Zo verwelkomde de KB in 2023 45.918 bezoekers die de weer verder groeiende collectie raadpleegden in de leeszaal, of publieksevenementen bezochten. Achter de schermen bleven de KB’ers hard werken aan de groei van zowel de fysieke als de digitale collecties. De fysieke collectie groeide met 387 meter tot in totaal 121 kilometer boekenplank. De digitale collectie groeide in 2023 uit tot 7.898.318 objecten. Knibbeler: “Onderdeel van deze collectiegroei waren de ruim duizend nieuw gearchiveerde websites en 5,5 miljoen gedigitaliseerde pagina’s. Deze massadigitalisering wordt verricht om het papieren erfgoed duurzaam te bewaren en aan zoveel mogelijk mensen beschikbaar te kunnen stellen.”
Uitdagingen
Volgens Knibbeler zijn er bij al deze positieve resultaten ook kanttekeningen te plaatsen: “We zijn heel trots op wat we in 2023 hebben bereikt, maar we zien ook grote uitdagingen. Zo moet er voordat onze collectie kan worden verhuisd naar het nieuwe boekenmagazijn nog veel gebeuren om ons huidige pand veilig te houden voor de collecties die we er – nu nog – bewaren. Daarnaast is onze uitdaging op het gebied van de digitaliserende samenleving enorm: de groei van de digitale collectie is veel groter dan de financiële middelen die we daarvoor beschikbaar hebben. Om ook de komende jaren de aanwas van ‘het geheugen van Nederland’ te verwerven, beheren en behouden voor de toekomst, is er werk aan de winkel, voor alle betrokkenen.”
Download hieronder het jaarverslag van de KB.
Gerelateerde berichten
Nieuwe afspraken tussen overheden en bibliotheken om maatschappelijke impact van bibliotheek te vergroten
(Download onder bericht) Een Nederland waarin iedereen kan lezen, iedereen online kan meekomen en iedereen zich een leven…
11 oktober 2024
Taalhuis Lekstroom CBCT-gecertificeerd
Taalhuis Lekstroom ontving een officieel kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet het Taalhuis…
2 januari 2023
Ton van Vlimmeren ontvangt koninklijke onderscheiding
Op vrijdagmiddag 4 juni ontving Ton van Vlimmeren, voormalig directeur van de Bibliotheek Utrecht een Koninklijke onderscheiding uit…
Webinar vernieuwing bibliotheekmonitor (28 maart)
Iedere bibliotheek krijgt jaarlijks met de Bibliotheekmonitor te maken: het onderzoeksinstrument waarmee de Gegevenslevering Wsob wordt uitgevoerd. Van…
15 maart 2024