Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo en daarna 22 jaar als mediathecaris op OCG Reggesteyn in Nijverdal. Ze vindt het eeuwig zonde als kennis verloren gaat…
Columnisten / bloggers schrijven op persoonlijke titel en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redactie.
Op het moment dat ik mijn vorige column instuurde dacht ik: “De halve bibliotheekwereld valt straks over me heen”. Waarom zou dat gebeuren? Of ik niet beter weet dan dat zulke ‘leuke ideeën”, die samenwerking met sport_ of muziekverenigingen of ander maatschappelijk georiënteerde organisaties aan tijd en voorbereiding kost? Dat doe je niet op een regenachtige zaterdagmiddag. Of ik dat niet weet!
Plannen maken en het uitvoeren daarvan kost heel veel tijd, maar daar krijg je veel voor terug. Er komen bezoekers in de bibliotheek die misschien nooit eerder een voet binnen de deur hebben gezet. En daar gaat het om! De bibliotheek als bijenkorf, als bastion voor het kunnen krijgen van informatie op allerlei gebied. Voor educatie, recreatie en informatie is het de poort naar meer weten en actief burgerschap.
Dat zijn nogal kreten, die te pas en te onpas op ons beeldscherm verschijnen. Toch bekruipt mij op deze zonnige wintermorgen een akelig gevoel. Joop van der Ende publiceerde vanochtend in de landelijke pers een open brief [1] over de bezuinigingen bij de Nederlandse omroep. Terwijl de hele informatievoorziening op allerlei manieren onder druk staat, bezuinigt de overheid op het instrument dat nog veel mensen bereikt.
In dezelfde pers berichten over bezuinigingen bij onze universiteiten. Onderzoek moet worden afgebroken, wetenschappers worden ontslagen[2]. We hebben de wetenschap zo nodig om vooruitgang te kunnen blijven boeken. De prangende vraag is waar halen we het geld vandaan? De manier waarop we nu met bezuinigingen worden geconfronteerd (en dat zal heus niet de eerste keer zijn dit jaar) doet denken aan hoe banken of verzekeringen met je omgaan zodra je in vervelende omstandigheden komt. De paraplu die je kreeg voor mogelijke regen, die werkt niet of je moet hem inleveren. Grrrrr
Ik hoop dat bibliotheken blijven ontsnappen aan mogelijke bezuinigingsrondes. Maar ik ben er wel een beetje bang voor. Neem de bibliotheek Terneuzen, waar een actief programma is ontwikkeld om mensen met hulpvragen op allerlei gebied bij te staan. Wat lees je als je googelt op de term “bibliotheek Terneuzen bezuiniging”[3]? Je leest: “De Provincie Zeeland is voornemens om vanaf 2026 de subsidie voor de ZB van Zeeland structureel te verminderen, dit betekent vanaf 2026 tot 2029 een bezuiniging van één miljoen Euro”. Ik houd mijn hart vast. Is dit een teken aan de wand? En wat dan?
Hopen dat dit niet zover komt en dat Bibliotheekland verder gespaard blijft. Want een goede toegankelijke informatievoorziening is voor iedereen noodzakelijk, vooral in deze tijd van desinformatie en misformatie. Waar krijg je als burger anders de hulp die je nodig hebt?
En ja, zelfs ik maak fouten. Ik schreef de vorige keer dat ik per direct mijn FB-account op zwart had gezet. Dat dacht ik dus echt, maar ik deed het op een foute manier. Wel heb ik FB afgekoppeld van mijn bestanden, maar het account bestaat nog. Daar moet ik nog mee aan de slag. Ik heb er genoeg van! Ik kan altijd (nog) hulp vragen in mijn bibliotheek!
[1] Bescherm onze media tegen Amerikaanse manipulatie, dd. 17-2-25
[2] Universiteiten ontslaan medewerkers: De pijnlijkste maatregel. Nos.nl 17-2-25