Bijeenkomst Community Library Netwerk (15 februari)

Op dinsdag 15 februari is er van 10.00 tot 12.00 uur een nieuwe online-bijeenkomst voor collega’s in de bibliotheekbranche die zich op welke manier dan ook bezig houden met het werken met community’s. In deze sessie delen we twee inspirerende cases uit de praktijk. Naar aanleiding van deze cases en jouw eigen vragen of uitdagingen, gaan we met elkaar in gesprek.

Jantien Borsboom werkt als Specialist Programmering voor de Bibliotheek Midden-Brabant in de LocHal in Tilburg, waar zij al sinds 2014 met community’s werkt. Jantien neemt ons aan de hand van voorbeelden mee in hoe het werken met community’s is gestart in Tilburg, hoe dit heeft zich heeft ontwikkeld, wat de rol van KennisCloud daarbij was en waar ze op dit moment tegenaan loopt bij het werken met community’s.

Mike Warners is programmamaker van het Meemaakpodium Schalkrijk, het communitypodium van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Mike neemt ons mee in zijn zoektocht naar community’s, het creëren van een creatieve ambassade en geeft enkele voorbeelden van activiteiten die er op en rond het Meemaakpodium plaatsvinden. Ook deelt hij een case met jullie waar hij graag gebruikmaakt van jullie kennis, creativiteit en input.

Tot slot gaan we in groepjes in gesprek over de verhalen van Jantien en Mike en over de dingen waar jij in je dagelijks werk tegen aanloopt. Denk voorafgaande aan de bijeenkomst alvast na over een mogelijk onderwerp om in te brengen, zodat je zelf ook met tips en handvatten aan de slag kunt.

Aanmelden kan tot 10 februari via deze link.

Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…