Ingezonden mededeling Keti Koti

De redactie van Bibliotheekblad ontving onderstaande mail van Janice Deul die graag met bibliotheken in contact wil komen om meer achtergrondinformatie te bieden over Keti Koti.

Op 1 juli staan steeds meer Nederlanders stil bij Keti Koti (spreek uit ‘kittie-kottie’, letterlijk: ‘de ketenen verbroken’ in het Sranan). Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. De laatste jaren gaan steeds meer stemmen op om van Keti Koti een nationaal erkende vrije dag te maken. Ook opinieschrijver Janice Deul maakt zich daar sterk voor. Net als veel anderen beschouwde ze het slavernijverleden ooit als een afgesloten hoofdstuk. Die hele periode was immers ‘zo lang geleden’. Inmiddels weet ze beter: de gevolgen van het koloniale verleden zijn nog altijd merkbaar in het heden. Op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de politiek, mode, kunst en cultuur. En ook waar het een kwestie als het Toeslagenschandaal betreft.  

Precies om die reden is het van fundamenteel belang dat we allemaal stilstaan bij deze periode uit de geschiedenis. Iets waaraan Janice Deul hoopt bij te dragen door het schrijven van dit geïllustreerde boek, dat zowel een naslagwerk als een persoonlijk pleidooi is. In klare taal duidt ze de historische context en vertelt ze over oude én hedendaagse (kleding)tradities. Daarnaast betoogt ze hoe Keti Koti er anno nu uit zou moeten zien: ‘Inclusief, maar niet tot elke prijs.”

Omdat Deul, neerlandica en journaliste/publiciste, het belangrijk vindt om dit onderwerp breed te agenderen en met (toekomstige) lezers in het hele land in gesprek te gaan, tourt ze niet alleen langs boekhandels, musea en culturele centra, maar bezoekt ze ook bibliotheken.  “Doorgaans geef ik – kort- een introductie van het boek, gevolgd door een vraaggesprek met een moderator, Q&A met publiek, verkoop- & signeersessie, maar een meer inhoudelijke lezing of het cureren van een evenement in samenwerking met (andere) schrijvers of performers, doe ik ook graag.
Ik doe wat ik kan om de connectie met anderen te maken. Ook nu, juist nu, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.”

Wil je meer informatie over de activiteiten van Janice Deul of wil je haar boeken voor een event in je bibliotheek, neem dan contact op met Lotte Zandvliet lzandvliet@amboanthos.nl of de de Schrijverscentrale.

Keti Koti waarom we de afschaffing van de slavernij moeten herdenken en vieren is verschenen bij Ambo/Anthos. Omslagontwerp: Serana Angelista.

Janice Deul. Auteursfoto door Marie-Louise Hodge



Gerelateerde berichten