Nederlanders moeten nog flink worden bijgespijkerd op het gebied van digitale vaardigheden en digitale kennis. Dat blijkt uit meerjarig onderzoek van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam onder 5084 Nederlanders tussen de 10 en 94 jaar oud. Vooral kinderen, oudere Nederlanders en lager opgeleiden hebben een achterstand.
Communicatiewetenschappers Dian de Vries, Jessica Piotrowski en Claes de Vreese onderzochten in welke mate Nederlanders online informatie kritisch kunnen beoordelen en hun online gegevens kunnen beschermen. Ook stelden ze de vraag hoe gezond mensen omgaan met digitale apparaten.
Tegelijkertijd ontwikkelden de onderzoekers een tool waarmee alle Nederlanders hun digitale vaardigheden kunnen testen en advies ontvangen over het verbeteren van vaardigheden. Daaruit blijkt dat Nederlanders in het algemeen nog veel te leren hebben, zoals rond vaardigheden met betrekking tot AI.
In het onderzoek werden negen digitale hoofdvaardigheden onderscheiden, waar mensen verschillend op scoorden. Over het algemeen kunnen Nederlanders vinden wat ze online zoeken. Op een sociale manier omgaan met anderen online (‘netiquette’), vinden Nederlanders gemiddeld ook vrij makkelijk. Net als online problemen oplossen, dat wil zeggen: weten waar je hulp kunt vinden als iets niet lukt online.
Maar op een duurzame manier omgaan met online apparaten is voor veel mensen moeilijk. Daarnaast moeten ze veel leren over AI, zoals het herkennen dat websites gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Hiervoor moet je kritisch informatie kunnen beoordelen, bijvoorbeeld op betrouwbaarheid, waar veel Nederlanders nog moeite mee hebben.
Als vervolg op dit project zijn ASCoR en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een nieuw project begonnen om trends in digitale competentie te monitoren. De onderzoekers bekijken hoe digitale competenties veranderen naarmate de technologie zich ontwikkelt. Ook ontwikkelen ze een dashboard dat in een oogopslag moet laten zien welke bevolkingsgroepen de meeste hulp nodig hebben om zo interventies effectiever in te zetten.
Het hele rapport is hier te lezen.
Gerelateerde berichten
Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
De leden van het Kinderboeken Leesteam hebben vanochtend de Kinderjury Leesweken feestelijk geopend op hun eigen school. Ook…
7 februari 2024
Inschrijving voor vierde editie Renew the Book – Innovation Award geopend (t/m 1 september)
De inzendtermijn is gestart voor de vierde editie van de Renew the Book – Innovation Award. Het doel…
7 februari 2022
Techyoga en De Kleinste Privacyshow op Data Detox Dag (22 januari)
Op zaterdag 22 januari organiseert Huis73 in samenwerking met Fers en SETUP de Data Detox Dag. Paradoxaal genoeg…
13 januari 2022
Voorlopig ontwerp nieuwe Centrale Bibliotheek aangeboden aan de gemeenteraad
Het voorlopig ontwerp voor de nieuwe Centrale Bibliotheek is aangeboden aan de gemeenteraad van Rotterdam. De gemeenteraad zal…
17 mei 2023