Het boek De moeders van Mahipar, geschreven door Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers), is uitgeroepen tot winnaar van de Hebban Debuutprijs 2023. Dit gebeurde tijdens het drukbezochte Debutantenbal in Sociëteit De Kring in Amsterdam. Forugh Karimi kreeg de prijs en een cheque van 2.500 euro uit handen van Maarten Kooijman, fervent lezer en directeur van hoofdsponsor leesbrillenmerk Looplabb. De jury roemt dit debuut: ‘een schrijnend en genuanceerd beeld van de eenzaamheid en machteloosheid van vluchtelingen. Karimi verdient een groot lezerspubliek, zij prikkelt de lezer met een wrang, maar liefdevol familieverhaal.’ De Hebban Debuutprijs is de enige literaire juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers.
Wie is debutant Forugh Karimi?
Forugh Karimi is een Afghaans-Nederlandse schrijver die op 25-jarige leeftijd met haar man naar Nederland vluchtte. Karimi heeft geneeskunde gestudeerd en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Hebban sprak met haar over haar debuutroman De moeders van Mahipar in haar praktijk in Den Bosch, naar aanleiding van de nominatie voor de Hebban Debuutprijs.
Synopsis De moeders van Mahipar
Ramín Sam Manzel (34) is radioloog. Als hij op vrijdag 6 januari 2017 terugkomt van zijn avonddienst treft hij zijn vrouw Sarah aan in een plas bloed bij hun appartement in Amsterdam-Oost. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig…
Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt tot in het graf zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als zijn grote liefde Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op z’n plek. Stukje bij beetje wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en dan komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.
Samenstelling van de vakjury en andere genomineerden
De vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023 bestond uit Anouk van der Zee (Hebban redacteur), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Debbie van der Zande (Hebban redacteur), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken Groningen), Maarten Kooijman (hoofdsponsor Looplabb), Marieke Uiterwaal (Hebban recensent), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Martijn Lindeboom (Hebban redacteur), Mirjam Mulder (hoofdredacteur Boekenkrant) en Suzette Eikelenboom (Hebban redacteur).
Deze vakjury heeft de winnaar bepaald uit vijf genomineerde debuten: De beesten van Gijs Wilbrink (Thomas Rap), De moeders van Mahipar van Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers), De tijdontkenner van Ilse Ceulemans (Manteau), Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk (Prometheus) en Land van echo’s van Mark H. Stokmans (Ambo|Anthos). Deze vijf genomineerde boeken zijn uit een longlist van vijftien titels gekozen door een lezersjury van ruim honderd lezers.
De Hebban Debuutprijs
De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich uitsluitend op literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist. Een professionele vakjury kiest vervolgens het beste debuut. Eerdere winnaars waren Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021) en Koen Caris met Stenen eten (2022). Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs.
Het Debutantenbal
Het Debutantenbal is georganiseerd door SLAA, Editio, Hebban en De Kring. Naast de bekendmaking van de winnaar van de Hebban Debuutprijs werden ook de Editio Debutantenprijs en de Renate Dorresteijn Prijs uitgereikt. De avond kende een uitgebreid programma voor iedereen die van schrijven, schrijvers en/of lezen houdt
Gerelateerde berichten
Directiesecretaris van Bibliotheek Rotterdam schrijft boek over verboden boeken
Al haar hele leven koestert Marjoleine Molenaar (1980), directiesecretaris van Bibliotheek Rotterdam, een fascinatie voor de heftige controverses…
28 maart 2024
Bibliotheek Rotterdam organiseert online festival rond laaggeletterdheid
Bibliotheek Rotterdam organiseert in samenwerking met de gezamenlijke Rotterdamse Rotaryclubs online het LetterFestival, dat geheel in het teken…
Minister Wiersma ambassadeur voor Bibliotheek Utrecht
Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma is enthousiast ambassadeur geworden van de campagne ‘Wie dit leest……
13 april 2022
De bibliotheek van 2030: platform voor persoonlijke ontwikkeling
[Advertorial*] De bibliotheek gaat de komende tien jaar veranderen van een uitleendienst naar een kennisplatform waarop iedereen deelt…