Kan een gebouw dat nog in de steigers staat een prijs winnen? In Dordrecht gebeurde het. Het Dordthuis wint de Global Architecture & Design Awards 2024. In Dordrecht verrijst het Dordthuis verdieping na verdieping. Dit gebouw biedt vanaf medio 2026 onderdak aan de Stadsbibliotheek, gemeente, sociale dienst en VVV. Ook de kantoormedewerkers van Bibliotheek AanZet krijgen er hun werkplek.
Toekomstbestendig
Het nu al iconische gebouw is ontwikkeld door architect Schmidt Hammer Lassen. Hun ontwerp is bekroond met de Global Architecture Design Award (GADA) van Rethinking The Future, in de categorie Publieke Gebouwen. GADA richt zich op het ontdekken van de meest vooruitstrevende en innovatieve ontwerpen, met een focus op diversiteit en inclusiviteit.
De vier genoemde organisaties gaan nauw samenwerken in het Dordthuis. Deze samenwerking is geïntegreerd in het ontwerp, wat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van het gebouw.
Heldere visie
De visie voor dit project was helder: een gebouw creëren dat interactie, creativiteit en productiviteit bevordert, terwijl het tegelijkertijd open en uitnodigend is voor het publiek. En bovendien een gebouw waarin de dienstverlening van de partners naadloos in elkaar overloopt. Je kunt er straks werken en leren op een van de openbare werk- en studieplekken, net als netwerken in het café. Je regelt er dingen met de overheid en vindt er ondersteuning. Ook wordt het dé plek in de stad als het gaat om kennisdeling en inspiratie. En er is meer dan genoeg ruimte voor jong en oud om even tot zichzelf én tot elkaar te komen.
Plezier en fantasie
Verdeeld over de eerste drie verdiepingen van het Dordthuis realiseert Bibliotheek AanZet de nieuwe stadsbibliotheek van Dordrecht. Het meest in het oog springend is de kinderbibliotheek op de begane grond. Plezier en fantasie staan daar centraal, met spelenderwijs veel aandacht voor cognitieve ontwikkeling. Het doel is om de kinderen alle ruimte te geven om in de bieb de wereld te ontdekken, hun eigen wereld te maken en aan de bezoekers en politiek te laten zien wat hun ideeën zijn om deze wereld mooier te maken. Ankie Kesseler, directeur-bestuurder: “We werken niet alléén aan een fantastische nieuwe stadsbibliotheek, maar zijn actief participant in het Dordthuis. En werken aan een community library voor, door en met inwoners en organisaties uit de stad en de regio.”
Diensten bundelen
Kesseler vervolgt: “Samen met de publieksdiensten van de gemeente en sociale dienst creëren we een toegankelijke publieksruimte zonder vaste loketten. Hier bundelen we onze diensten en beantwoorden we eerstelijnsvragen vanuit één centraal informatiepunt. De bibliotheek is op deze drie publieksvloeren een belangrijk onderdeel voor het creëren van een third place”. De bovenste vier verdiepingen van het Dordthuis bestaan straks uit kantoor- en vergaderruimtes. Het ontwerp van het gebouw draagt bij aan een goede samenwerking met inwoners, stakeholders en het politiek bestuur van de stad. En dat verdient dus nu al een prijs.
Meer weten over het Dordthuis en de architectuurprijs?
https://awards.re-thinkingthefuture.com/dordthuis-schmidt-hammer-lassen/
https://www.dordthuis.nl/