De bblthk… organiseert voor de tweede keer een ‘Lijntje poëzie’

(Video onder het bericht)

De bblthk… in Wageningen organiseert voor de tweede maal ‘een lijntje poëzie’. Tijdens dit evenement zitten vanaf 17 januari vijftien dichters met de telefoon in de hand klaar om bibliotheekbezoekers te bellen. Het project wordt ondersteund door WageningenDOET, Thuis Wageningen, Schrijversharten en de bblthk.

De dichters lezen exclusief één of enkele gedichten voor. Ontroerende, komische, vrolijke, wonderlijke gedichten. Een extra verrassing is dat je van te voren niet weet welke dichter je aan de lijn krijgt. Het idee: wat warmte verspreiden door middel van poëzie. Vanuit de eigen woonkamer toch even samen zijn. Inschrijven kan HIER.

De deelnemende dichters zijn o.a.: Ivanka de Ruijter, Mieke van Hooft, Petra Sips, Samira van der Loo, Simon Oosting, Martijn Adelmund, Bonnie Bengsch, Laurens van der Zee, Tim Horsting, Sander Reimink, Leontien Jansen, Ellen van der Kolk (stadsdichter), Percy Cicilia Jr.

Peter Abspoel
Peter Abspoel is cultureel antropoloog en filosoof. Hij debuteerde in 1991 als dichter en publiceerde in literaire tijdschriften. Hij werkte voor verschillende uitgevers, voor een landelijke vluchtelingenorganisatie, en later als zelfstandig onderzoeker en schrijver. Van zijn proefschrift “Zingeving in het Westen” verscheen in 2016 een publiekseditie. Vorig jaar zijn er twee nieuwe cultuurfilosofische boeken van zijn hand verschenen. Er staan ook nieuwe gedichtenbundels op stapel. Dat wordt een echt gesprek dus, aan die telefoon.
Meer over Peter: http://peterabspoel.nl/

Martijn Adelmund
Martijn Adelmund (1977) heeft een prettige telefoonstem. Hij draagt poëzie voor die toegankelijk is, licht en rebels, maar ook kan hij je meenemen naar melancholische diepten. Naast dichter, is hij ook prozaschrijver. Zo ontving hij voor zijn jeugdromans ‘Heksenwaan’ en ‘Heksenkind’ een Hebban-award. Martijn was stadsdichter van Wageningen. Hij treedt regelmatig op en is als docent storytelling en publishing verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.
Meer over Martijn: https://www.wageningsemakers.nl/martijnadelmund/

Bonnie Bengsch
Bonnie Bengsch (1990) is moeder van drie kinderen en werkt als juf op vrije school De Vuurvogel in Ede. Zij begon met dichten in haar tienerjaren en ontving daarvoor meerdere prijzen, waaronder de Belcampo Oeuvre prijs voor aanstormend talent. Na een schrijf-stilte van 10 jaren is Bonnie weer gaan schrijven. Haar beeldende poëzie klinkt in de oren als een ritmische dans van woorden. Ze neemt je graag mee in haar verwondering over de kleine en grote dingen van het leven.
Meer over Bonnie: https://www.bblthk.nl/activiteiten/2021/Stadsdichtersverkiezing2021/bonnie-bengsch.html

Percy Cicilia Jr.
Percy Cicilia Jr, werkzaam bij de bblthk en bij Wageningen UR, is gek op woorden. Zonder woorden is er geen gesprek mogelijk, geen communicatie of beweging binnen de community. Hij ziet zichzelf als ‘artist, creator of safe spaces, social broker’. Hij schrijft verhalen en gedichten, in beide zijn er sporen van spoken word, beeldspraak en humor, geen echte spoken dus. Zijn werk is meertalig, dus verwacht wat Engels, Nederlands en Papiamentu!
Meer over Percy: www.pcjr.one

Mieke van Hooft
Mieke van Hooft is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze heeft in de afgelopen veertig jaar veel leesboeken voor kinderen en dichtbundels voor volwassenen gepubliceerd. Ze kiest voor heldere taal, vaak met een vleugje humor. Haar werk gaat altijd over gevoelens, zoals liefde, geluk, of afscheid, Laat je telefonisch raken door haar woorden.
Meer over Mieke: https://www.miekevanhooft.nl/

Tim Horsting
Tim Horsting is meervoudig prijswinnend goochelaar, theatermaker en dichter. Zijn stijl is rock’n roll, met tempo, humor en scherpe inzichten. Vertellend, verhalend en verbazend. Een energieke dichter: Als hij door de telefoon bij jou op tafel kon springen zou hij dat zeker doen. Lijntje krachtvoer nodig? Vraag Horsting!
Meer over Tim: https://www.timhorsting.nl/

Leontien Jansen
Leontien (1992) is de initiatiefneemster van ‘Lijntje Poëzie’. Hiervoor is ze geïnspireerd geraakt door het landelijk initiatief ‘Dichter aan de Lijn’. Ze vindt het mooi hoe het kijken met een poëtische blik kan helpen om alles om haar heen te koesteren. Sinds vier jaar brengt ze haar gedichten meer naar buiten en draagt ze ook voor als ze de kans krijgt. Daarnaast werkt ze in de zorg en is ze bezig met haar masterscriptie over voedselsoevereiniteit.

Ellen van der Kolk
Ik ben Ellen van der Kolk, de stadsdichter van Wageningen. Ik studeer levensmiddelentechnologie aan de WUR, loop een paar keer per week hard over het bergpad en lees voor aan kinderen. Soms kruip ik voor een gedicht in de huid van een onbekend, misschien niet eens bestaand, persoon (of voorwerp), soms schrijf ik over de monsters in mijn hoofd. Ik ben verrast welke gesprekken en gevoelens mijn woorden losmaken bij anderen. Hopelijk tot horens!
Meer over Ellen: https://www.bblthk.nl/stadsdichter.html

Samira van der Loo
Samira van der Loo is naast dichter en spoken word-artiest ook levenscoach en masterstudent Humanistiek. Ze heeft een grote interesse in de transformatieve en bekrachtigende werking van taal en (levens)verhalen. Als het even kan, klimt ze graag op een podium om haar poëzie voor te dragen. Haar poëzie is melodisch, gevoelig en regelmatig cultuurkritisch. In haar meest recente woordkunst maakt ze meer ruimte voor absurdisme, humor en scherpte. Ze schrijft zowel Nederlandstalige als Engelstalige poëzie.

Simon Oosting
Simon Oosting schrijft poëzie in het Fries, omdat dat zijn moedertaal is. Van zijn hand verschenen de bundels Rauwe Fisken op Wynfearwolkens (Rauwe Vissen op Windveerwolken, Bornmeer, 2007), Hûnewacht (Hondewacht, AFÛK, 2012) en de tweetalige (Fries en Nederlands) bundel DC … en tichterby (DC … en dichterbij, AFÛK, 2020). Een terugkerend thema in het poëtisch werk van Simon Oosting is het zoeken naar de essentie, van het blijvende in wat is, was en komen zal. Hij zal voor Lijntje Poëzie gedichten voorlezen in het Fries en desgevraagd in Nederlandse vertaling. Simon Oosting werkt als dierwetenschapper aan Wageningen Universiteit.
Meer over Simon: https://nl.wikipedia.org/wiki/Simon_Oosting

Petra Sips
Petra Sips zet regelmatig kunstprojecten op touw waarin ze verschillende kunstenaars bij elkaar brengt. Zo kwam het dat zij al jarenlang poëziemiddagen organiseerde voor ze met eigen gedichten naar buiten kwam. Dat was in 2018 tijdens de dichtersmedewerking aan Beelden op de Berg in Wageningen, die zij organiseerde i.s.m. het collectief Schrijversharten. Petra wordt omschreven als een dichter van het zachte, uitgewogen soort. Haar werk kruipt diep onder de huid.
Meer over Petra: https://www.de-plek.net/kunst

Ivanka de Ruijter
Ivanka de Ruijter (1993) is dichter, boekhandelaar bij Hijman Ongerijmd in Arnhem, Neerlandica en beeldend kunstenaar. Zij was stadsdichter van Wageningen van 2018 tot 2021 en was en is vaak betrokken bij culturele manifestaties in de stad. Haar poëzie blaast kleine dingen leven in en is vaak filosofisch van aard.’ Ik maak graag dingen die de werkelijkheid herordenen, die je anders om je heen doen kijken’, zegt ze. Onderwerpen te over dus, aan de telefoon.
Meer over Ivanka: http://ivankaderuijter.nl/

Sander Reimink
Sander Reimink – artiestennaam Sander Rijminkt – heeft biologie gestudeerd. Hij heeft ook een grote passie voor psychologie en verbindende communicatie. Naast gedichten brengt hij lezingen over psychologie, en muziek- en theateroptredens. In zijn gedichten deelt hij persoonlijke inzichten die de wereld mooier en het leven makkelijker maken. Aan de telefoon wil hij je laten genieten van, zoals hij zegt, ‘de klanken van beschaafde phone-ethics’. Laat je verrassen!
Meer over Sander: https://www.facebook.com/sander.rijminkt

Laurens van der Zee
Laurens van der Zee (1948) is dichter, schrijver en muzikant, en is actief op vele gebieden. Van 2012 tot 2015 was hij de eerste stadsdichter van Wageningen. Hij debuteerde in 1972 in Avenue Literair met enkele gedichten. Hij heeft een voorliefde voor het absurde, maar een ander deel van zijn teksten is romantisch of beschouwend te noemen. Hij heeft dan ook soms de lachers, soms de huilers op zijn hand als hij voorleest uit eigen werk. Hij is lid van het collectief Schrijverharten en initiatiefnemer van de Dodge Dichters. Roept u maar, door de lijn!
Meer over Laurens: https://www.wageningsemakers.nl/laurensvanderzee/

Gerelateerde berichten
Lees meer

Symposium STOF (28/11)

(Ingezonden mededeling) Op maandag 28 november organiseert de reflectiegroep Digitale Bibliotheek het symposium STOF. De reflectiegroep organiseert dit…