De 31e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jaar organiseerden een recordaantal van 3.569 scholen een lokale ronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. Ten opzichte van vorig jaar is er wederom een groei in het deelnemende aantal scholen te zien. In totaal waren 238.714 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland betrokken als voorlezer of publiek. De volgende stap is de strijd aangaan met andere schoolkampioenen in de lokale ronde georganiseerd door de bibliotheek.
In de lokale rondes nemen de schoolkampioenen het tegen elkaar op binnen de regio. De regionale kampioenen gaan door naar de provincie, waar een provinciale kampioen wordt gekozen. Deze vertegenwoordigt zijn provincie in de landelijke finale. De provincie Noord-Brabant levert, net als in voorgaande jaren, de meeste schoolkampioenen: wel 615 kinderen zijn aangemeld voor de vervolgronde. Naast Noord-Brabant leveren ook Zuid-Holland (529) en Gelderland (487) veel kandidaten.
Op woensdag 22 mei 2024 nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in de landelijke finale. De presentatie ligt in handen van tv-presentator Edson da Graça. Een deskundige jury bepaalt wie zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen mag noemen. Voorzitter van de jury is de nog te benoemen Kinderboekenambassadeur, die op het congres Lezen Centraal (17 april) bekend zal worden gemaakt. De winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd wordt ook Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.
Net als bij eerdere edities van De Nationale Voorleeswedstrijd zijn serieboeken populair onder de voorlezers. De boeken uit de Juf Braaksel-serie van Carry Slee zijn het meest voorgelezen, door 134 schoolkampioenen. Gevolgd door Het dagboek van een muts (130) en Het leven van een loser (102). Roald Dahl is opnieuw de meest voorgelezen auteur, 253 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De meest voorgelezen Nederlandse schrijver is Carry Slee, haar boeken werden 178 keer voorgelezen.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wassing, projectleider van De Nationale Voorleeswedstrijd: ‘Voorlezen is ook in de bovenbouw een fijne en nuttige leesbevorderingsactiviteit. Kinderen leren nieuwe boeken kennen, ze horen rijk taalgebruik en het zet aan tot praten over boeken. Bovendien wordt er bij elk voorgelezen boek een nieuwe wereld geopend. De Nationale Voorleeswedstrijd biedt niet alleen een platform voor kinderen om hun liefde voor lezen te tonen, maar benadrukt ook het belang van leesmotivatie en boekpromotie.’
Gerelateerde berichten
Open brief van Anne Schroën, directeur van de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond
Amsterdam, 23 maart 2021 Als kind werd ik thuis omringd door boeken met plaatjes, dat kwam doordat mijn…
Ronald Giphart schrijft Nationale Voorleeslunchverhaal 2023
Het Nationale Voorleeslunchverhaal wordt dit jaar geschreven door Ronald Giphart. Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma De taalstaat op NPO…
11 augustus 2023
Lichtjes voor kinderen: kinderboekwinkels vragen aandacht voor kinderen in oorlogsgebieden
Op 22 december organiseert een collectief van kinderboekwinkels en vrienden uit het boekenvak de hoopvolle actie #Lichtjesvoorkinderen om…
5 december 2023
Beste Boek voor Jongeren 2021: Confrontaties van Simone Atangana Bekono
Simone Atangana Bekono wint met haar boek Confrontaties (Lebowski) de prijs Beste Boek voor Jongeren 2021 in de…