De ‘boekenpetitie van CPNB, KBb en GAU die in recordtijd ruim 300.000 handtekeningen verzamelde tegen de btw-verhoging op boeken, wordt in de Tweede Kamer geëxposeerd. Een ruim twee meter hoog boek van kinderboekenschrijver Francine Oomen met de fictieve titel Hoe overleef ik 21% btw op boeken? staat centraal opgesteld. Vanaf vanmiddag wordt tot en met februari een tentoonstelling georganiseerd ‘De stem van de Burger’, daar worden allerlei objecten en documenten getoond die ooit als petitie zijn aangeboden aan Kamerleden en belanghebbenden in de Tweede Kamer. De boekenpetitie maakt onderdeel uit van deze tentoonstelling.
Eveline Aendekerk, stichting CPNB: ‘Wij vinden het een eer onderdeel te zijn van deze exposite in het gebouw van de Tweede Kamer. Maar wij zullen in gezamenlijkheid ook onverminderd blijven strijden tegen de btw-verhoging, allereerst op Prinsjesdag. Niet voor niets tekenden zovelen de boekenpetitie. De btw-verhoging op boeken zal minder opleveren dan gedacht en uiteindelijk maatschappij en economie veel meer gaan kosten. Bovendien: met deze maatregel ondermijnt het kabinet de eigen prioriteit op lees- en taalvaardigheid!’
De boekensector zal samen met een breed bondgenootschap van organisaties uit de sport-, evenementen-, logies-, media- en cultuursector op Prinsjesdag actievoeren tegen de btw-verhogingen. Een keur aan getroffen makers, journalisten, sporters en ondernemers zal zich in Den Haag roeren die dag.
De btw-verhoging op boeken heeft rampzalige effecten
De kale cijfers: er zullen 4 miljoen boeken per jaar minder worden verkocht, blijkt uit onderzoek van René Goudriaan. Deze econoom becijferde ook dat openbare bibliotheken zeker 150.000 abonnees minder zullen krijgen. En dat terwijl het kabinet er volgens ons (CPNB, GAU, KBb) slechts 50 tot maximaal 75 miljoen euro mee zal verdienen. Dat is slechts 2,3 tot 3,4% van de beoogde 2,2 miljard die de gehele btw-verhoging moet gaan opleveren.
Het kabinet rekent zich rijk, maar gaat van koude kermis thuiskomen
Laaggeletterdheid kost de samenleving nu al 1 miljard euro per jaar berekende PwC. Wanneer de btw-verhoging op boeken doorgaat zal de leesvaardigheid alleen maar achteruitgaan. Ouders vinden leesopvoeding belangrijk, blijkt uit nieuw onderzoek van GfK. Maar een deel van de ouders ervaart de prijs van kinderboeken als een drempel, terwijl het de ouders zijn van wie kinderen de taalvaardigheid moeten meekrijgen. Juist daarom moet boeken lezen zo laagdrempelig mogelijk zijn en daarbij hoort een laag btw-tarief. Nederland is er in 2024 nóg meer bij gebaat dat het boek bereikbaar blijft voor jong en oud, ook voor mensen met een kleinere beurs! Met deze maatregel ondermijnt het kabinet de eigen prioriteit en ambitie op taalvaardigheid.
Minder omzet en dalende werkgelegenheid
Decisio, het bureau voor economisch onderzoek en advies, maakte bekend wat de gevolgen van de voorgenomen verhoging van het btw-tarief voor uitgevers zullen zijn. De omzet zal dalen met 13% (eerder berekende Goudriaan al dat er 4 miljoen boeken minder verkocht gaan worden). Ook de werkgelegenheid (alleen al) bij uitgeverijen zal dalen met zo’n 120 fte! Deze daling zal ook grote gevolgen hebben in de gehele keten. Het betekent verlies aan inkomen voor auteurs, illustratoren en vertalers, verlies aan omzet voor drukkers, maar ook bij boekhandels (met ook daar minder werkgelegenheid en het verdwijnen van winkels tot gevolg), en uiteindelijk een verlies voor alle lezers.
Geen draagvlak btw-verhoging
Tegelijkertijd hebben burgers grote moeite met de maatregel om de btw te verhogen. Zes op de tien Nederlanders zijn tegen de maatregel gekant, blijkt uit onderzoek van Ipsos I&O. Slechts 14% van de Nederlanders steunt de btw-maatregel. Ook kiezers van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB oordelen negatief: ook zij zijn veel vaker uitgesproken tegen dan vóór de belastingmaatregel.
Gerelateerde berichten
Blog: Voetballen of vechten
Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo…
7 mei 2024
Genomineerden NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar
(Video onder bericht) In februari en maart konden jeugdspecialisten door collega’s worden genomineerd voor deze prijs. Uit de…
10 mei 2022
Blog: De geest uit de fles
Tekst: Els Rademaker-Vos, gepensioneerd (leidinggevend) bibliothecaris bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst en tot 2006 consulent voortgezet onderwijs. Vanaf…
18 oktober 2022
Meer dan 50 miljoen bezoekers voor bibliotheken in 2022
Bibliotheken hebben in 2022 een recordaantal activiteiten georganiseerd, waar ook meer mensen dan ooit aan deelnamen. Waar er…
27 juli 2023