De Anne Frank Stichting heeft op International Holocaust Remembrance Day, de Anne Frank Kennisbank gelanceerd. In deze Nederlands- en Engelstalige online kennisbank is voor de professional en leek informatie te vinden over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis, in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging.
Informatie die voorheen alleen intern beschikbaar was, is nu, dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds, voor alle geïnteresseerden wereldwijd toegankelijk. De kennisbank is rechtstreeks te benaderen of via Annes Wereld, een online wereldkaart met gebeurtenissen en verhalen. In de kennisbank kunnen bezoekers eenvoudigweg een gebeurtenis, persoon, locatie of onderwerp intoetsen om de informatie te vinden die zij zoeken, maar ronddwalen is ook mogelijk.
De Anne Frank Kennisbank bevat nu zo’n 1.100 items, 300.000 woorden en 300 afbeeldingen. De kennisbank is ‘nooit af’, stelt de stichting; er zal nieuwe informatie aan worden toegevoegd en in de planning staat ook het opnemen van collectiestukken en video’s.
Linked open data
De kennisbank geeft een caleidoscopisch beeld van de hoofdpersonen van Prinsengracht 263, hun levens en hun leefwereld, op basis van uitgebreid en langdurig historisch-wetenschappelijk onderzoek. De kennisbank is gelinkt aan het Netwerk Oorlogsbronnen (linked open data), waardoor de data in de Anne Frank Kennisbank automatisch verbinding kunnen leggen met andere data.
Docenten in het voortgezet onderwijs kunnen Annes Wereld in de klas gebruiken. Het educatieve materiaal bestaat uit zes werkwijzers met groepsopdrachten en historische bronnen, een docentenhandleiding en een instructievideo.
Gerelateerde berichten
Muziekbank blijft in Bibliotheek Enschede
Het voortbestaan van de Muziekbank Enschede blijft ook bij de verhuizing van de bibliotheek naar een nieuwe locatie…
Bibliotheekplaza van Probiblio: Hoe virtual steeds meer reality wordt
Tekst: Mark Deckers Op donderdag 29 september organiseerde Probiblio opnieuw hun jaarlijkse Bibliotheekplaza. Thema dit jaar: Hoe virtual…
30 september 2022
KB en TU Delft lanceren Future Libraries Lab
Vandaag is tijdens de Landelijke Innovatiedag door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de TU Delft het project Future…
Netwerkagenda centraal bij digitale KB/OB-directeurenbijeenkomst
Het gewenningsproces van een grootschalige digitale bijeenkomst hebben alle deelnemers bij het aanschuiven bij de online KB/OB-directeurendag op…