Anne Frank Stichting introduceert Anne Frank Kennisbank

Foto: Onbekende fotograaf; Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam – Website Anne Frank Stichting, Amsterdam, Publiek domein

De Anne Frank Stichting heeft op International Holocaust Remembrance Day, de Anne Frank Kennisbank gelanceerd. In deze Nederlands- en Engelstalige online kennisbank is voor de professional en leek informatie te vinden over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis, in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. 

Informatie die voorheen alleen intern beschikbaar was, is nu, dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds, voor alle geïnteresseerden wereldwijd toegankelijk. De kennisbank is rechtstreeks te benaderen of via Annes Wereld, een online wereldkaart met gebeurtenissen en verhalen. In de kennisbank kunnen bezoekers eenvoudigweg een gebeurtenis, persoon, locatie of onderwerp intoetsen om de informatie te vinden die zij zoeken, maar ronddwalen is ook mogelijk.

De Anne Frank Kennisbank bevat nu zo’n 1.100 items, 300.000 woorden en 300 afbeeldingen. De kennisbank is ‘nooit af’, stelt de stichting; er zal nieuwe informatie aan worden toegevoegd en in de planning staat ook het opnemen van collectiestukken en video’s.

Linked open data
De kennisbank geeft een caleidoscopisch beeld van de hoofdpersonen van Prinsengracht 263, hun levens en hun leefwereld, op basis van uitgebreid en langdurig historisch-wetenschappelijk onderzoek. De kennisbank is gelinkt aan het Netwerk Oorlogsbronnen (linked open data), waardoor de data in de Anne Frank Kennisbank automatisch verbinding kunnen leggen met andere data.
Docenten in het voortgezet onderwijs kunnen Annes Wereld in de klas gebruiken. Het educatieve materiaal bestaat uit zes werkwijzers met groepsopdrachten en historische bronnen, een docentenhandleiding en een instructievideo.

Gerelateerde berichten