OBA opent Afro-bieb

Op 11 september vindt in OBA Oosterdok de officiële opening plaats van de zogeheten Afro-bieb. Daarna worden de feestelijkheden voortgezet met een Afro-bieb festival, met aansluitend om 20.45 uur de viering van het Ethiopisch Nieuwjaar. De Afro-Bieb is een Amsterdams centrum voor Afrikaanse kunsten, talen, literatuur en cultureel erfgoed. De Afro-bieb is een initiatief van coördinator Kibret Mekonnen in samenwerking met de OBA. De collectie heeft vier regionale interessegebieden: Noord-, West-, Oost- en Zuid- Afrika, naast het continent Afrika in het algemeen.

De boekencollectie omvat werken met een focus op cultuur, geschiedenis, literatuur, fotoboeken (professionele) en kinderboeken. De collectie bevat boeken in de taal van een van de Afrikaanse landen, in het Nederlands en het Engels.

De Afro-bieb, die een plek krijgt in het Huis van alle Talen, is niet alleen een collectie maar gaat tevens fungeren als een Amsterdams centrum voor Afrikaanse kunsten, talen, literatuur en cultureel erfgoed. Er worden ook culturele programma’s en activiteiten georganiseerd over onderwerpen inhakend op de culturen en gemeenschappen van het Afrikaanse continent. ‘Om de Afrikaanse cultuur en literatuur voor een breder, diverse publiek toegankelijk te maken, richten we ons op het vertalen van minimaal één Afrikaans literatuurboek per jaar in het Nederlands. Tevens bieden we taallessen aan met betrekking tot de meeste gesproken, talen van Afrikaanse landen, onder andere Oromo, Amhaars, Swahili, Yoruba en Zulu,’ aldus de OBA in een persbericht.

De officiële opening wordt (vanwege de coronamaatregelen in besloten kring) verricht door Martin Berendse, directeur van de OBA, en Kibret Mekonnen, initiatiefnemer en coördinator van de Afro-bieb. Onder de genodigden bevinden zich afgevaardigden van diverse ambassades en donateurs die boeken hebben gedoneerd aan de Afro-bieb. Om 18.30 uur gaat het Afro-bieb festival van start, dat bestaat uit diverse kleurrijke, culturele programmaonderdelen en dat wordt afgesloten met de viering van het Ethiopische Nieuwjaar. Voor alle bezoekers is er in kleine groepen een diner met gerechten uit de Afrikaans keuken.  

Geef een reactie
Gerelateerde berichten