Na een renovatie van drie jaar is de Artis Bibliotheek van het Allard Pierson vanaf 27 juni 2022 weer geopend. De Bibliotheek is vernieuwd, de fundering van het gebouw is hersteld en het geheel is grondig in de verf gezet. Aan de hand van de wereldberoemde collectie natuurlijke historie zullen er activiteiten plaatsvinden op het gebied van onderzoek, onderwijs en de kennis die daaruit voortkomt. Te beginnen met de Summerschool History of the Book van 29 augustus tot en met 9 september. Voor het raadplegen van de collectie is de Artis Bibliotheek op afspraak te bezoeken.
Aquarellen en boeken van Maria Sibylla Merian (1647-1717), bijzondere impressies van een eerste menagerie van Amsterdam (rond 1700) en brieven van Charles Darwin (1809-1882) aan Hugo de Vries (1848-1935); het zijn een paar voorbeelden van de vele kostbare schatten die opgenomen zijn in deze bibliotheek en die het Allard Pierson al jaren beheert, ontsluit en presenteert.
Geschiedenis van de natuurlijke historie
Het voormalige boekenbezit van het in 1838 opgerichte Amsterdamse genootschap Natura Artis Magistra, beter bekend als ARTIS, vormt het hart van de collectie natuurlijke historie van het Allard Pierson die meer dan 100.000 items omvat van de 16e tot en met de 20e eeuw. In de bibliotheek bevinden zich oude en zeldzame gedrukte werken, handschriften, aquarellen, tekeningen en prenten die de hele geschiedenis van de natuurlijke historie beslaan. De bibliotheekcollectie is in 1939 overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam maar bleef gehuisvest in het in 1868 voor dit doel geopende gebouw aan de Plantage Middenlaan 45.
Het Allard Pierson archiveert, beheert en deelt de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam met het publiek en de wetenschap. Nu de Artis Bibliotheek van het Allard Pierson is gerenoveerd, heeft de collectie natuurlijke historie daar weer een prachtig podium. Naast onderwijs en onderzoek zullen er activiteiten als presentaties, lezingen en discussieavonden plaatsvinden. Zo wordt niet alleen aangesloten bij de kerndoelen van het Allard Pierson en de Universiteit van Amsterdam, maar eveneens bij de wetenschappelijke ambities van de oprichters van ARTIS.
Onlangs was conservator Hans Mulder te gast in het radioprogramma Wie wat Bewaart van AmsterdamFM. Luister het fragment hier terug.