Blog: Op het nieuwe jaar!

Photo by Al Elmes on Unsplash

Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo en daarna 22 jaar als mediathecaris op OCG Reggesteyn in Nijverdal. Ze vindt het eeuwig zonde als kennis verloren gaat…
Columnisten / bloggers schrijven op persoonlijke titel en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redactie.

Op het nieuwe jaar!

Het is zo’n memorabel moment, de ingebruikname van een nieuwe jaaragenda. De bladzijden nog onbeschreven, wat komt daar nog te staan? Het is allemaal nog verborgen. Tegelijkertijd kijk je terug naar wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Voor een deel is dat al bepalend voor het jaar dat binnenkort aanbreekt. Wat zich duidelijk aftekent is dat ‘de bibliotheek’, het instituut dat zovele eeuwen een belangrijke rol speelt blijft die rol vervullen.

Al leek het tegenovergestelde waar tijdens de vele jaren van bezuiniging en kreten als ‘minder boek, meer digitaal’. De rol van de bibliotheek leek zo langzamerhand uitgespeeld, het internet nam de plaats in.  Niets is minder waar, bibliotheekwerk zit weer in de lift. Gelukkig, ik kan niet vertellen hoe blij me dat stemt. Voor elke inwoner een bibliotheek binnen loopafstand, de zorgplicht voor de bibliotheek. Er gaan weer opleidingen van start en, ook heel belangrijk met regelmaat zie ik vacatures voorbijkomen.

De kernwaarden als Betrouwbaarheid, Verbinding, Open wat betreft de samenleving en organisatie, Vernieuwend en Bevlogenheid[1]  zijn nog altijd hetzelfde naast de drie pijlers ‘Informatie, Educatie en Recreatie’. Dat is waar het om draait, voor iedereen ongeacht wie toegankelijk en bereikbaar. Het inspireerde mij om boeken te gaan lezen over bibliotheken. Fictie en non-fictie.

De ‘Nieuwe veldgids voor bibliotheekwerk[2]’ liet mij inzien dat waar David Lankes schrijft over bibliotheekwerk de manier is zoals ik het werk in de mediatheek vormgaf. Vaak tegen de stroom in roeiend, wat daardoor lukte was een geweldige mediatheek te runnen zoals ik die voor mij zag. Als een pijler onder het onderwijs met verbindingen door heel de school en alle vakgebieden. Eerlijk gezegd voelde de nieuwe veldgids voor mij als erkenning, daar staat in wat ik al jaren in praktijk bracht.

Over telkens een ander onderwerp uit de bibliotheekgeschiedenis schrijft Mark Deckers[3] boek na boek. Ik sta versteld over met hoeveel moed toenmalige bibliotheekmedewerkers tewerk gingen, of de directies die zich in allerlei bochten wrongen om toch maar te kunnen blijven functioneren in moeilijke tijden. En dan de vele romans, inmiddels heb ik er vele gelezen, maar ik begon met ‘de Middernachtbibliotheek’[4]. Getipt door een bibliothecaris en daar ben ik nog blij mee!

Wat ik terugzie, of het nu om romans gaat of om non-fictie uitgaven, dat zijn de kernwaarden en nog iets meer als ik eerlijk ben. Dat is de passie voor het werk en het respect voor alles waar een bibliotheek voor staat. Dat is waar het echt om draait.  Dat is de glans van het werk dat wij in de bibliotheek doen. Laten we dat vooral in 2025 blijven doen!


[1] Koninklijke Bibliotheek: Kernwaarden

[2] Lankes, D. De nieuwe veldgids voor bibliotheekwerk. 2020

[3] Dekkers, M. Geruisloos verdwenen uit de bibliotheekgeschiedenis. 2022. Alles behouden. 2019. Mejuffrouw Gehner en meneer Zwager. 2024

[4] Haig, M. Middernachtbibliotheek. 2023

Gerelateerde berichten