Johanna Somers nieuwe directeur de Schrijverscentrale

Foto: Chris van Houts.

Johanna Somers wordt de nieuwe directeur van de Schrijverscentrale. Zij volgt per 1 januari 2023 Anne Zeegers op. Somers heeft carrière gemaakt in het theater en de beeldende kunst en maakt nu de overstap naar de letteren.

Johanna Somers werkt sinds 2017 als managing director bij Maatschappij Arti et Amicitiae, vereniging van en voor beeldende kunstenaars aan het Rokin in Amsterdam. Somers heeft hier onder meer de bedrijfsvoering op orde gebracht en een nieuw programma voor startende kunstenaars ontwikkeld. Daarvoor was Somers van 2009 tot 2017 directeur bij STIP theaterproducties. Zij heeft in die periode structurele financiering aangetrokken van het Fonds Podiumkunsten en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Eensgezinde keuze
Het bestuur van de Schrijverscentrale heeft zich tijdens de sollicitatieprocedure voor de nieuwe directeur laten adviseren door een vertegenwoordiging van het personeel. De keuze voor Johanna Somers was vanuit het bestuur en de personeelsvertegenwoordiging eensgezind.
Anne Rube, bestuursvoorzitter van de Schrijverscentrale: “We hebben er vertrouwen in met Johanna Somers een waardige opvolger te hebben gevonden voor Anne Zeegers. Zij heeft zichzelf in voorgaande functies bewezen als een slagvaardige leidinggevende in de culturele sector. Het bestuur wenst Johanna succes en veel werkplezier.”

Johanna Somers: “Kijken, luisteren en dan zien wat de mogelijkheden zijn om een organisatie verder te brengen. Dat is hoe ik altijd heb gewerkt en dat is ook wat ik bij de Schrijverscentrale wil gaan doen. Ik vind het belangrijk om samen met de medewerkers, aangesloten auteurs en samenwerkingspartners van de Schrijverscentrale op te trekken om de organisatie verder uit te bouwen. Als cultureel ondernemer moet je helder zijn in wat je doet, en dat heel goed doen. Ik wil graag werken aan het vergroten van de auteursbezoeken op allerlei plekken in het land om het lezen te stimuleren.”

Anne Zeegers heeft in september bekend gemaakt toe te zijn aan een nieuwe stap in haar loopbaan. Op 1 januari neemt zij afscheid van de Schrijverscentrale en draagt zij het directeurschap over aan Johanna Somers.

Gerelateerde berichten