(Video’s onder bericht)
Wat is de herkomst van mazzel, schrijf je kosjer of koosjer, wat betekent Sjoa en waar ligt de klemtoon? Het Nederlands bevat veel woorden uit het Hebreeuws. Sofeer, het digitale woordenboek van Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, geeft informatie over spelling, betekenis, uitspraak en herkomst. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) heeft nu een vernieuwde versie van het woordenboek online gezet: https://sofeer.ivdnt.org/
Veel incidenteel gebruikte leenwoorden en vreemde woorden komen niet voor in de officiële spellingwijzer van het Nederlands: het Groene Boekje en de digitale versie daarvan, woordenlijst.org. Zo staan er veel Hebreeuwse en Jiddisje woorden niet in. Maar juist bij die woorden levert de spelling voor niet-specialisten problemen op, omdat de twee brontalen met een ander alfabet worden geschreven. Vandaar dat er behoefte was aan eenduidige spellingregels.
In 2002 publiceerde Sdu Uitgevers het boekje Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, samengesteld door Henk Heikens, Henk D. Meijering, Hilde Pach, Jaap de Rooij, Abraham Rosenberg en Ariane Zwiers. In 2008 verscheen de digitale versie, Sofeer (Hebreeuws voor ‘schrijver’). De inmiddels verouderde website is nu opnieuw vormgegeven door het INT; het woordenboek, de leidraad en de transcriptievoorschriften zijn herzien en up-to-date gebracht.
Gerelateerde berichten
Marloes Derks nieuwe persvoorlichter CPNB
Op 1 november is Marloes Derks van start gegaan als persvoorlichter bij het CPNB voor de campagnes gericht…
Tienduizend verlichte boeken om ruimte te geven aan ‘the modest power of paper’
Op 23 september opent het ILFU – International Literature Festival Utrecht, in samenwerking met het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus,…
15 september 2022
Landelijke netwerk- en inspiratiedag voor programmeurs (10 mei)
Op dinsdag 10 mei organiseert SPN ’Programmeren voor de bieb’: een landelijke netwerk- en inspiratiedag voor programmeurs van…
10 maart 2022
Digitale Update Basisvaardigheden
Ben je werkzaam in een Bibliotheek of ben je benieuwd naar wat de rol is van Bibliotheken in…