Online Digitaal Erfgoed Nieuwsjaarevent op 21 januari

Op vrijdagmiddag 21 januari vindt het online Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent plaats vanuit Bibliotheek Utrecht. De rode draad tijdens het event is de stand van digitaal erfgoed in Nederland. Wat hebben we afgelopen jaren gerealiseerd? Hoe passen we het nu toe? Wat hebben we nog nodig? En hoe gaan we dat regelen? Vanuit de monumentale Bibliotheek Utrecht delen verschillende gasten hun inspirerende blik en gaan in gesprek over de stand van het digitaal erfgoed. Volg de presentaties en gesprekken online tussen 14.00 en 15.00 uur en doe mee via de chat. Het Digitaal Erfgoed Nieuwjaarsevent wordt georganiseerd door Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur, Podiumkunst.net en alle samenwerkende organisaties in het Netwerk Digitaal Erfgoed. Aanmelden kan HIER.

Programma

  • Welkom en inleiding door Kirsten Paulus en Afelonne Doek.
  • Presentatie van onderzoek Stand van het Nederlands Digitaal Erfgoed 2021. Meer dan 600 instellingen hebben hiervoor vragen beantwoord over de beschikbaarheid, toegankelijkheid, vindbaarheid en gebruik van Nederlands digitaal erfgoed in de afgelopen drie jaar (2019-2021). Door Max Kemman (Dialogic)
  • Reacties door mensen uit het erfgoedveld op de stand van digitaal erfgoed in Nederland.
  • José van Dijck (Universiteit Utrecht) en Martijn Kleppe (Koninklijke Bibliotheek) in gesprek over digitaal erfgoed en het publiek domein.
  • Anton Cruysheer (Landschap Erfgoed Utrecht): visie van kleine erfgoedorganisaties
  • Aanbieding Position paper De Kunst van AI voor iedereen. De verbindende kracht van cultuur en media. Door Eppo van Nispen tot Sevenaer (AI Coalitie)
  • Mini-docu over het project ‘De Noorse Cyclus’. Over de totstandkoming van een fris en funky jazzstuk uit de archieven de Wereldomroep. Door  Nederlands Jazz Archief en Podiumkunst.net
  • Afsluiting door Afelonne Doek
  • Muzikale afsluiting: jazz-band Eric Ineke & The Frans Elsen Factor

Voor wie

Het Nieuwjaarsevent is er voor alle professionals en vrijwilligers binnen de erfgoedsector, ontwerpsector, digitale cultuur en podiumkunsten. Bijvoorbeeld mensen die verantwoordelijk zijn voor de digitalisering, collectiebeheer of medewerkers die zich bezighouden met communicatie en publiekszaken. Ook cultuurmakers, journalisten, onderzoekers/studenten en andere professionals zijn van harte welkom.

Gerelateerde berichten