Stem op de beste bibliotheek

Vijf geweldige bibliotheken zijn genomineerd om de Beste Bibliotheek van Nederland 2023 te worden. Stemt u mee? U kunt de filmpjes van de genomineerden hieronder bekijken en van maandag 2 oktober (9.00 uur) tot en met zondag 29 oktober (23.59 uur) op uw favoriete bibliotheek stemmen met de stemmodules op deze pagina. (Pas zichtbaar op 2 oktober, 9.00 uur).

Van alle genomineerde bibliotheken staan filmpjes onder de stemmodule.
Bekijk deze eerst alvorens te stemmen. (Het laden van de vijf filmpjes kan even duren!)

Opmerking: helaas is het vanwege fraudebeperking slechts mogelijk om per IP-adres eenmaal te stemmen.
Indien u vanuit een bibliotheek mensen wilt laten stemmen, laat dit dan via een mobiele verbinding doen of vanuit huis met een eigen IP-adres.

Genomineerde Bibliotheken:

 • Barendrecht Carnisselande (de Bibliotheek AanZet)
 • Huiskamer van Heteren (de Bibliotheek Gelderland Zuid)
 • Katwijk Aan Zee Schelpendam (de Bibliotheek Katwijk)
 • Purmerend (de Bibliotheek Waterland)
 • Son en Breugel (de Bibliotheek Dommeldal)

Voor vragen kunt u mailen met Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad: menno.goosen@bibliotheekblad.nl
U kunt ook mailen als u uw stem wilt motiveren. Dat is overigens niet verplicht. Vermeld svp in uw mail om welke bibliotheek het gaat!
En vergeet ook niet om daadwerkelijk via deze website te stemmen, alleen een motivatie mailen is geen geldige stem!

Op 9 november maken wij de uitslag van de verkiezing bekend tijdens het congres Bibliotheekplaza in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam.
Onder de stemmodule en de filmpjes vindt u meer informatie en achtergronden over deze verkiezing.

Meer informatie over deze verkiezing
De prijs voor de beste bibliotheek is sinds 2009 twaalf keer uitgereikt. DOK Delft won de eerste editie en Hoogezand de laatste in 2022. Bibliotheekblad is verantwoordelijk voor de organisatie en NBD Biblion is als onmisbare sponsor verantwoordelijk voor de uitreiking. De prijs is een begrip, leidt steeds tot grote blijdschap bij de winnaar en droefenis van de andere genomineerden.

Criteria
De winnaar van de publieksstemmen is niet automatisch ook de winnaar van de Beste Bibliotheek. De stem van het publiek telt 1x en de stem van de vakjury 2x.
In de praktijk is het vaak zo dat de jury en de publieksstemmen gelijk op gaan, maar soms heeft de jury een ander eindoordeel, bijvoorbeeld op grond van de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob) en andere beoordelingscriteria. Niet alleen nieuwe bibliotheken komen in aanmerking voor de felbegeerde onderscheiding. Dit zijn de criteria waarop de jury de bibliotheken beoordeelt:

 • Hoe geeft de bibliotheek invulling aan de maatschappelijke opdracht.
 • Hoe scoort de bibliotheek op de vijf functies van de Wsob en op de lokale verankering.
 • Wat zijn binnen deze bibliotheek opvallende samenwerkingsverbanden?
 • Locatie, exterieur, interieur, uitstraling.
 • Programmering.
 • Collectie en personeel.
 • Presentatie en public relations.

Nieuw is dat de jury jaarlijks een onderwerp kiest waar extra aandacht naar uitgaat. Dit jaar is dat de programmering van activiteiten en evenementen: cursussen, lezingen, voorstellingen, themadagen, exposities etc. Wat organiseert de bibliotheek, hoe vernieuwend en succesvol is de programmering en met welke partijen wordt samengewerkt?

Shortlist
De jury heeft afgelopen voorjaar uit de inzendingen een shortlist samengesteld van vijf bibliotheken. Die bibliotheken worden bezocht door de voltallige jury, die hiervoor in twee dagen het land doorkruist. De bezoeken worden voorbereid door de redactie van Bibliotheekblad, die ook zorgt voor het verslag in Bibliotheekblad.

Vakjury
De vakjury bestaat uit:
•Voorzitter Chris Wiersma, voormalig directeur-bestuurder van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere.
•Erna Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Gouda.
•Gerard Meijer, programmamanager SPN: Stichting Samenwerkende POI’s Nederland.
•Jeanine Deckers, directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken, architectuurhistoricus en maker van de blog Ten Aanval.
•Ilona Ebels, manager bibliotheken Biblionet Groningen en vertegenwoordiger van Hoogezand, de winnaar van de vorige editie.

Voor ondersteuning en advies zorgen Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Anne van den Dool (jurycoördinator).

Pers
Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad
menno.goosen@bibliotheekblad.nl


NBD Biblion is hoofdsponsor van de Beste Bibliotheek.