Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen Kinderjury 2023

Foto door: Mischa Mannot

Thomas van Grinsven en Rutger Vink hebben met hun boek De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: De Tijdmachine met illustraties van Sabine van der Stadt (Kosmos) de Kinderjury 2023 gewonnen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. In de categorie 10 t/m 12 jaar wint Kevin Hassing met Mus en Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe met illustraties van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff). De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken. In totaal kwamen er dit jaar zo’n 50.000 stemmen binnen. Kinderen konden voor het eerst na de bekendmaking van de Top 3 nóg een keer stemmen op hun favoriete boek. Bij de feestelijke uitreiking in de Bibliotheek Rotterdam waren 150 leerlingen van scholen in de omgeving aanwezig. Via de website van Kidsweek, onderdeel van DPG Media, keken klassen live mee.

Over Thomas van Grinsven en Rutger Vink
Rutger Vink (Furtjuh), Thomas van Grinsven (Gewoon Thomas) en hond Paco vormen met z’n drieën een liefdevol gezin. Op hun sociale mediakanalen delen ze al jarenlang familievriendelijke content met leuke en originele challenges. Hun kinderboekenserie De avonturen van Rutger, Thomas en Paco wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers. Het eerste boek, De Magische Halsband, won vorig jaar de Kinderjury 2022 in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. Het tweede deel, De Tijdmachine, is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige boek van 2022 en is tevens het hoogst genoteerde kinderboek in de CPNB Top 100. Beide boeken staan sinds verschijning zo goed als onafgebroken op hoge posities in De Bestseller 60. Rutger, Thomas en Paco hebben gezamenlijk een miljoenenbereik op YouTube, Instagram en TikTok.

Over Kevin Hassing
Kevin Hassing schreef al meerdere boeken in de serie Mus en kapitein Kwaadbaard. Naast het schrijven van kinderboeken kun je Hassing ook kennen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Als stemacteur neemt Kevin de rol in van verschillende personages in tekenfilms en series, een daarvan is Alvinnn and the Chipmunks. Met Mus en kapitein Kwaadbaard en de Koers naar de Kraken won hij eerder de Kinderjury 2022. De omslag van zijn winnende boek van dit jaar, Mus en kapitein Kwaadbaard en de Amorfe, was een van de genomineerden voor de Mooiste Boekomslag 2022.  Er zit nog meer in de pijp want zijn nieuwste boek Mus en kapitein Kwaadbaard en de Wraak van de Furie verschijnt in november. Zelfs deel 5 is al aangekondigd en zal in de zomer van 2024 uitkomen.

Uitreiking
In een volle Bibliotheek Rotterdam kregen de winnaars hun prijs overhandigd uit de handen van presentator Rachel Rosier (bekend van Zapp) en Frederique, Teun en Romé van het Kinderboeken Leesteam. Voor het eerst konden kinderen na de twee Stemweken, waarin op alle boeken uit 2022 kon worden gestemd, nog een keer stemmen op hun favoriet uit de daaruit voortgekomen Top 3  van beide leeftijdscategorieën. De online stembus sloot pas tijdens de uitreiking en het was dus tot het allerlaatste moment spannend wie er zou winnen. Nieuw dit jaar was de Kinderjury Boekenbus die tijdens de Stemweken dankzij DPG Media naar scholen door het hele land reisde om kinderen met leuke activiteiten te helpen met het vinden van hun nieuwe, favoriete boek. Door bij scholen langs te gaan én de livestream via Kidsweek konden er dit jaar door het partnership extra veel kinderen worden bereikt.

Terwijl de genomineerde auteurs in spanning aan het wachten waren totdat de BiebBoys en Leesteamlid Abel vanuit de control room de stemmen telden, genoten de kinderen in de zaal van een interactief optreden van cabaretier Andries Tunru en een workshop applaudisseren van percussiegroep Batucando. De uitreiking was tijdens schooltijd en werd live uitgezonden via de website van Kidsweek – op deze manier konden klassen live meekijken naar de ontknoping.

Genomineerden
In de categorie 6 t/m 9 jaar waren naast De avonturen van Rutger, Thomas en Paco: De Tijdmachine twee andere boeken genomineerd: De Gorgels en de laatste kans van Jochem Myjer, met illustraties van Rick de Haas (Leopold) en De Zoete Zusjes helpen de natuur van Hanneke de Zoete, met illustraties van Iris Boter (Kosmos). Naast Mus en Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe waren in de categorie 10 t/m 12 jaar genomineerd: Gif in het dierenrijk van Mátyás Bittenbinder en Barend Last, met illustraties van Dagmar Heikens en János Bittenbinder (Fontaine Uitgevers) en Het leven van een Loser – Voltreffer van Jeff Kinney (De Fontein).

De Kinderjury, dat ben jij!
Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welke boeken de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald, en wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt in twee categorieën, 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. DPG Media is sinds vorig jaar mediapartner van de Kinderjury en inspireert via haar titels kinderen en hun (groot)ouders om (samen) te lezen en motiveert jonge lezers om te stemmen op hun favoriete boek. Vorig jaar wonnen Rutger Vink & Thomas van Grinsven met De Magische Halsband de Kinderjury in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar en Kevin Hassing met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken in de categorie 10 t/m 12 jaar.

Gerelateerde berichten