10.000 welkomstboeken voor gevluchte kinderen

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Vanaf december 2023 krijgen 10.000 kinderen tussen de 4 en 12 jaar in ruim 150 azc’s de bloemlezing Een boek voor jou als welkomstgeschenk. De kinderen worden na hun vlucht welkom geheten met mooie verhalen uit hun nieuwe wereld, maar wel in hun moedertaal.

Het is een in deze tijd opvallend initiatief van auteur Marit Törnqvist die in 2017 al een uitgave van Een boek voor jou initieerde in het Arabisch. Marit Törnqvist staat al jaren op de barricaden voor mensen op de vlucht. Törnqvist: “De wereld polariseert steeds meer terwijl we juist wegen moeten vinden om verbinding met elkaar te zoeken. Een boek voor jou is een manier om bruggen te bouwen tussen culturen en mensen.”

Er wonen op het moment duizenden kinderen in azc’s. Ze hebben te maken met lange procedures, stress, onzekerheid en trauma’s. Een eigen boek vol verhalen in de moedertaal, om zelf te lezen, voor te lezen en samen van te genieten, kan een wezenlijk verschil maken. Het zorgt voor verbinding tussen kind en ouder, het thuisland en de eigen identiteit en tegelijkertijd is het een brug naar de Nederlandse (lees)cultuur.

Törnqvist:“Anno 2023 zijn meer dan 110 miljoen mensen in de wereld op de vlucht voor oorlog en vervolging. Ruim 40% van hen is minderjarig. Een heel klein deel van deze groep zoekt bescherming bij ons in Europa. Wij moeten doen wat we kunnen om ze weer kind te laten zijn.”

Het initiatief is een nauwe samenwerking tussen Marloes Robijn (IBBY-Nederland), Em. Querido’s Uitgeverij, het Nederlands Letterenfonds en het COA. In Boek voor jou staan verhalen, gedichten en illustraties van o.a. Annie M.G. Schmidt, Fiep Westendorp, Max Velthuijs, Thé Tjong-Khing, Jacques Vriens, Bette Westera en Bart Moeyaert. Het boek is vertaald naar het Farsi, Arabisch, Tigrinya, Somalisch, Koerdisch en Turks. De kinderen die een andere taal spreken, krijgen het tekstloze prentenboek Zaterdag van Saskia Halfmouw.

Gerelateerde berichten
Lees meer

Blog: Zorg, eh???

Tekst: Janneke Krommendijk werkte ruim 46 jaar in de bibliotheekwereld. 25 jaar als assistent-bibliothecaresse bij de bibliotheek Almelo…