Hoe kunnen we met QR-codes de digitale collectie van de Bibliotheek gemakkelijk voor iedereen toegankelijk maken? Met dat vraagstuk zijn we aan de slag in het QR-codeproject, onderdeel van het landelijke Fieldlab fysiek-digitaal uit de Netwerkagenda. Bibliotheken zijn inmiddels in volle gang met hun pilots. In dit bericht praten laten we twee deelnemende bibliotheken aan het woord en praten we je weer bij.
Tekst: Julia van Haaster, marketingadviseur Probiblio
dbieb: ‘Door QR-codes verrassen we lezers met e-books en luisterboeken’
Pilotdeelnemer dbieb streeft naar meer bekendheid van de e-books en luisterboeken voor hun leden. Ze lopen kansen mis op extra leesplezier en halen zo meer uit hun lidmaatschap. Aan de hand van 10 populaire boektitels attenderen ze lezers op de extra mogelijkheid van De online Bibliotheek.
Maartje van Sluis werkt als Senior informatiemedewerker bij dbieb in Leeuwarden en vertelt ons over de pilot. Maartje: ‘In dbieb maken we promotie door middel van verschillende materialen en acties met QR-codes, zoals een speciale boekenlegger in gereserveerde boeken, placeholders (soort uithangbordjes) in de boekenkasten, e-mails, een landingspagina en roll-up banners in de vestigingen. Alle materialen zijn gemaakt in onze roze huisstijl, waardoor ze goed herkenbaar zijn’.
Inmiddels zijn ze een paar maanden bezig en zijn de eerste resultaten al meetbaar. Maartje geeft aan: ‘We houden het scannen van de QR-codes bij. We hebben zowel QR-codes naar de afzonderlijke titels als naar de speciale webpagina over de online Bibliotheek. De QR-codes naar de afzonderlijke titels registreren we via bitly. Dat is niet duur en ziet er goed uit. Het meest trots ben ik op de aangepaste pagina van de online Bibliotheek op onze website.Daarnaast is het aantal actieve leden van De online Bibliotheek al zo goed gestegen, dat we het gewenste eindresultaat (2% ledenstijging) al behaald hebben’.
Centre Céramique: ‘We maken de digitale collectie meer tastbaar en zichtbaar’ Ook Centre Céramique in Maastricht is deelnemer aan het Fieldlabproject. Informatiespecialist Bart Linssen geeft aan: ‘Wij doen mee omdat we nieuwsgierig zijn of het gebruik van QR-codes een middel is onze leden kennis te laten maken met de digitale collectie. Hoe kun je dit nu meer zichtbaar maken? Omdat meer bibliotheken aan het Fieldlabproject meedoen, kun je ook ervaringen met elkaar uitwisselen en nieuwe ideeën opdoen’.
Centre Céramique heeft ervoor gekozen via QR-codes de digitale collectie op het gebied van werk, solliciteren en carrière te promoten onder werkzoekenden, carrièreswitchers en mensen die met hun loopbaan bezig zijn. Bart: ‘Dit idee is mede tot stand gekomen omdat het Werkcentrum Zuid-Limburg in ons gebouw gehuisvest is, de doelgroep komt al in huis en we waren al op zoek naar manieren om meer samen te gaan werken met het Werkcentrum. Via QR-codes kunnen we de digitale collectie promoten in het Werkcentrum en bij het Gemeenteloket.
Dit doen we o.a. door posters, insteekbordjes en een flyer met QR-code die verwijst naar een themapagina over werk op onze website, met de digitale én fysieke collectie, webinars, online cursussen en activiteiten van het Werkcentrum. Sinds we dit actief promoten hebben de webinars ‘Walk & Talk’ naar verhouding veel aanmeldingen vanuit Maastricht en omgeving, dat vind ik in ieder geval al een succes!’
Bart deelt nog een handige tip met ons: Als je echt aan de slag wilt met QR-codes, is een goede (betaalde) QR-code generator een must, inclusief functionaliteiten als statistieken, dynamische optie zodat je de code achteraf nog kunt bewerken, je eigen logo kunt toevoegen etc.’
QR op het IFLA
We staan we met het fieldlabproject QR-codes op het IFLA op 22 augustus! Ben jij er ook bij? Ondertussen blijven alle deelnemende bibliotheken druk bezig met het uitvoeren van hun pilots. Op 14 september komen we bijeen voor een tussentijdse evaluatie en delen deelnemers de eerste resultaten, successen en leerpunten met elkaar.
Meer informatie en vragen
Wil je meer weten over het QR-codeproject of heb je vragen? Word dan lid van de open Biebtobieb-groep ‘project QR-codes’. Hier vind je op een centrale plek alle informatie en kun je je vraag stellen. Liever persoonlijk contact? Meld je dan bij de projectleider Froukje Stuursma via f.stuursma@biblionetdrenthe.nl of 06-86890094.
Senior informatiemedewerker Maartje van Sluis met boekenlegger en bijbehorend boek (dbieb)