Nederlandse architectuur én Nederlandse muziek in Airport Library

Foto: Sander Stoepker

Airport Library, de bibliotheek op Schiphol die fungeert als etalage van de Nederlandse cultuur, is verrijkt met een bijzonder multimediaal project. Sinds kort kunnen reizigers kennismaken met de meest aansprekende gebouwen van Nederlandse architecten in het buitenland. Daarnaast laat de luchthavenbibliotheek sinds kort reizigers in de bibliotheek of tijdens hun vervolgreis kennismaken met de beste Nederlandse muziek.

Geografische applicatie
Op een groot scherm met een geografische applicatie kunnen reizigers zien welke gebouwen van Nederlandse architecten er in hun land te zien zijn. Zo kan bijvoorbeeld een Zuid-Koreaanse reiziger ontdekken dat in Seoul het Art-Entertainmentcomplex Paradise City staat, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.  Van elk van de 116 bouwwerken, verspreid over 107 steden in 43 landen, wordt een overzichtsfoto met korte feitelijke informatie getoond. De foto’s worden niet alleen op verzoek van de bezoeker van Airport Library op het grote scherm getoond, maar ook in een doorlopende geautomatiseerde sequentie op een aantal kleinere schermen gepresenteerd.

Dutch Architecture Abroad
Voor dit project is samengewerkt met de Dutch Architecture Abroad Foundation (DAA), die als doel heeft de lacune van kennis, inzicht en overzicht van Nederlandse architectuur in het buitenland te vullen en daarmee de bouweconomie te stimuleren. De medewerking aan de applicatie op Schiphol is de eerste gerealiseerde activiteit van deze jonge stichting. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen van DAA selecteerde 100 bouwwerken en verzamelde met enthousiaste medewerking van de betrokken architecten foto’s en projectinformatie.

116 bouwwerken wereldwijd
De selectie groeide uit tot 116 bouwwerken uit een periode van 100 jaar, waarbij de recente tijd nadrukkelijk is vertegenwoordigd. Deze top 116 is niet absoluut en wordt mogelijk in een tweede fase nog uitgebreid. Het betreft op zich staande projecten die niet thematisch zijn geordend. Er is gelet op esthetische en bouwtechnische kwaliteit en op innovatieve aspecten. Kortom: de keuze viel op opvallende architectuur en tastbare objecten, die met één overzichtsfoto leesbaar zijn voor de gemiddelde reiziger. Daarom zijn bijvoorbeeld waterwerken en stedenbouwkundige ontwerpen buiten beschouwing gelaten.

Airport Library
De Architectuurapplicatie in Airport Library is aanvullend op de collectie van in meer dan 40 talen vertaalde Nederlandse fictie en (foto)boeken over Nederlandse cultuur en de steeds wisselende fysieke en digitale themapresentaties. Ook kunnen bezoekers sinds het begin van deze zomer kennismaken van muziek van Nederlandse musici. De geografische applicatie zal worden uitgebreid met meer thema’s, te beginnen met beeldende kunst die te zien is in buitenlandse musea. Probiblio zorgt voor de exploitatie, het Nederlands Letterenfonds is formeel verantwoordelijk.

Muziek is terug!
In de jaren 2010-2014 konden bezoekers al – op de indertijd eerste iPads op een openbare plek in Nederland – luisteren naar enkele thematische selecties van Nederlandse musici en componisten. Maar in de door CPNB ontwikkelde tweede versie van de bibliotheek werd deze zeer populaire dienst niet overgenomen. Nu is de toenmalige samenwerking met de Nederlandse muziekbibliotheek Muziekweb weer opgepakt. De selecties zijn door de specialisten van Muziekweb geactualiseerd en de toegang is gemoderniseerd. Elke geselecteerde muziekopname wordt kort beschreven en in de vorm van een YouTube-video gepresenteerd. De thema’s zijn Pop, Dance, Jazz, Solisten en Componisten. De twee laatste thema’s omvatten met name klassieke muziek. Via het met de smartphone scannen van een QR-code, zichtbaar op bordjes in de bibliotheek en op mee te nemen visitekaartjes, komen bezoekers op een Engelstalige mobile-first website die de selecties bevat. (De QR-code staat onder dit artikel.)

Pareltjes
De muziekselectie voor buitenlands transferreizigers bevat ware pareltjes, bekend en onbekend. Syncopation van Philips-medewerker en componist Tom Dissevelt (1921-1989) laat horen én zien dat Nederland echt aan het begin van de elektronische muziek staat. Diepenbrock, Sweelinck en Andriessen zijn een paar van de andere componisten van internationale allure. De selectie Pop begint met het nog altijd ijzersterke Venus en sluit via onder meer de Nits (In the Dutch mountains!) af met het muzikaal en visueel indrukwekkende Witch Doctor van De Staat. De Dance-selectie omvat een scala aan wereldsterren en substijlen. Onder meer saxofonist Kika Sprangers en trompettist Eric Vloeimans bewijzen dat Nederlandse jazz springlevend en van hoog niveau is. En natuurlijk excelleren klassieke musici als Janine Jansen en de gebroeders Jussen. Het is met de in totaal vijftig opnamen een prachtige staalkaart van de rijkdom van de Nederlandse muziek geworden.

Aanvullend
De nieuwe dienst is aanvullend op de collectie van in meer dan veertig talen vertaalde Nederlandse fictie voor jeugd en volwassenen, (foto)boeken over Nederlandse cultuur en de steeds wisselende fysieke en digitale themapresentaties. Met de diensten van Airport Library kunnen met name buitenlandse transferreizigers die op hun vervolgvlucht moeten wachten, kennismaken met de Nederlandse cultuur.

Organisatie en financiering
De bibliotheek wordt gefinancierd door Schiphol en het ministerie van OCW, voor wie het Nederlands Letterenfonds als penvoeder optreedt. Probiblio voert vervolgens in opdracht van het Letterenfonds de exploitatie en ontwikkeling van Airport Library uit.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten