Rond 24 maart valt Bibliotheekblad nr 3 bij de abonnees op de mat. In dit nummer besteden we aandacht aan de onderstaande onderwerpen. Nog geen abonnement? Surf snel naar: https://bibliotheekblad.nl/abonneren/
Collega
Jannine van der Naald, projectleider werkzoekenden bij Bibliotheek Maas en Peel.
IFLA snakt naar rust
Het ontslag van directeur Gerald Leitner leidde in april een periode van onrust in bij IFLA. Bibliotheekblad stelt betrokkenen de openstaande vragen. ‘Alsjeblieft, niet nóg een artikel over de voormalige baas.’
Waargebeurde verhalen uit de bieb
‘Je zou een boek moeten schrijven over alles wat je in de bibliotheek meemaakt’, zeiden familieleden en vrienden van Annika Vleuten (pseudoniem). En dat leidde tot: HieperdeBIEB Hoera!
Hoe gebruik je BookTok in jouw bibliotheek?
Een onderwerp waar veel over wordt getiktokt, zijn boeken. Het is zo populair aan het worden, dat het zelfs een eigen naam op het platform heeft gekregen: BoekTok. Maar hoe interessant zijn Tik- en BookTok voor bibliotheken?
Samenwerking tussen collectie en programmering
De verschillende afdelingen van bibliotheekorganisaties staan allang niet meer op zichzelf: ze werken steeds meer met elkaar samen om bezoekers en leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat geldt ook voor collectioneurs en programmeurs.
Belastinghulp
Met de belastinghulp, die vrijwel alle bibliotheken bieden, zijn in 2022 bijna tienduizend burgers bereikt.
Bijzondere bibliotheken
Goede zorg voor erfgoed: daarvoor zetten de medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zich in. Om dat goed te kunnen doen, ontwikkelt en verzamelt de dienst al ruim honderd jaar kennis en informatie over erfgoed in Nederland.
NBD Biblion Jeugdspecialist
Ben jij of ken jij dé Jeugdspecialist van het jaar 2023? Meld jouw collega aan voor 1 juni!
Beste Bibliotheek 2023
Meld jouw bibliotheek nu aan om mee te dingen naar deze prestigieuze onderscheiding.
Digitale literatuur
Auteurs gebruiken taal en technologie om nieuwe literaire ervaringen te creëren. Digitale literatuur biedt nieuwe perspectieven voor zowel makers als ‘lezers’. Voor bibliotheken betekent dit een zoektocht naar een kader om deze werken aan te bieden.
Blic VR
De afgelopen twee jaar heeft Biblionet Groningen met succes Blic VR in de markt gezet. Een VR-tool die professionals helpt om in contact te treden met laaggeletterden.
In Stede Broec kunnen jongeren de vloer op
De Bibliotheek Stede Broec heeft een jongerenvloer geopend: een plek waar jongeren gebruik kunnen maken van studieplekken, tot rust kunnen komen, inspiratie vinden om zich persoonlijk te ontwikkelen en elkaar kunnen ontmoeten.
Een kast vol Oekraïense kinderboeken
Bibliotheek Hilversum biedt kinderen van Oekraïense vluchtelingen leesplezier met een speciaal voor hen ingerichte boekenkast met inmiddels honderden exemplaren. En de collectie groeit nog steeds.
Topstukken
‘Jantje zag eens pruimen hangen’ en andere klassiekers komen uit drie bundels met Kleine gedigten voor kinderen van Hieronymus van Alphen.
Management
Margot Nicolaes begon dit jaar als interim-directeur-bestuurder bij BplusC in Leiden nadat ze dertien jaar lang leidinggaf aan DOK Delft.
Vlaamse bibliotheken staan er alleen voor
Terwijl er in Nederlandse gemeenten opnieuw een verplichte bibliotheek komt, lijken de Vlaamse bibliotheken sinds 2016 vogelvrij. De Vlaamse beleidsondersteuning en een verplichting tot een bibliotheek in elke gemeente vielen weg.