Schrijverscentrale lanceert ‘Schrijver op je scherm’ voor online schrijversbezoeken

De Schrijverscentrale heeft op 10 april schrijveropjescherm.nl gelanceerd. Via deze website kunnen scholen jeugdboekenschrijvers boeken voor een online klassenbezoek. De Koninklijke Bibliotheek (KB) ondersteunt het initiatief met een stimuleringsbijdrage. 

‘Schrijver op je scherm’ gaat van start als een pilot met een aanbod van 17 schrijvers, onder wie Jacques Vriens, Tosca Menten, Hans Hagen en Manon Sikkel. Al deze schrijvers leggen in korte filmpjes op schrijveropjescherm.nl uit wat zij kunnen bieden als virtueel schoolbezoek. Binnenkort worden aan het aanbod meer schrijvers toegevoegd. Gedurende de pilotperiode,  van 9 april tot 9 mei,  geldt een speciale korting voor het boeken van de jeugdboekenauteurs. Bij het boeken van een digitaal bezoek van een schrijver zijn er twee mogelijkheden: een speciaal op de doelgroep toegesneden persoonlijke video van de schrijver of een live online bezoek waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver op hun scherm

De KB meldt in een persbericht over het initiatief: ‘Sinds de maatregelen rond het coronavirus zijn ingevoerd, zijn talrijke voorleesvideo’s van schrijvers en lees- en lestips van organisaties op internet te vinden. Schrijver op je scherm is echter uniek: alleen in deze setting komt de schrijver zó dichtbij de lezers dat het bijna op een persoonlijk bezoek lijkt. (…) Als nationale bibliotheek ondersteunt de KB Schrijver op je scherm. Als steuntje in de rug voor bibliotheken die moeten sluiten maar wél een online bezoek willen organiseren voor hun leden of scholen in de buurt, biedt zij een introductiekorting aan voor bezoeken in de pilotperiode van 9 april tot 9 mei.’

De Schrijverscentrale biedt daarnaast ook een online aanbod voor het in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei in het kader van 75 jaar vrijheid georganiseerde project ‘Auteurs voor Vrijheid’. 75 schrijvers met een uniek verhaal over vrijheid en onvrijheid zouden in de aanloop naar 4 en 5 mei een groot aantal lezingen geven in heel Nederland. Nu deze tour niet doorgaat zijn velen van hen (om) te boeken voor een online optreden via Schrijver op je scherm.

Het aanbod van online bezoeken wordt na de pilot uitgebreid naar alle bij De Schrijverscentrale ingeschreven schrijvers en organisaties die openstaan voor een online optreden.

‘Navraag leerde dat het basisonderwijs zit te springen om een zo volwaardig mogelijke vervanger van de honderden schrijversbezoeken in klassen en bibliotheken die al gepland stonden voor dit voorjaar. Het kan nog even duren voordat de scholen en bibliotheken weer open gaan en misschien is het schooljaar dan al afgelopen. Dit is hét moment om te experimenteren met een digitaal aanbod, ook voor de toekomst,’ vertelt Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale, die jaarlijks bemiddelt voor 1500 schoolbezoeken voor basisschoolleerlingen, vaak georganiseerd door de bibliotheek.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten