Aflevering 1 podcastserie ‘Ik en jij komen verder dan wij’: generaties in de bibliotheekwereld

(Podcast onder bericht)

Zet bibliotheekmedewerkers van twee generaties samen en je ontdekt al snel wat een levendige dynamiek dat geeft. In deze eerste podcast van een serie ter ere van Probiblio’s 75-jarige bestaan, praten een trendwatcher, een Gen Z-er én Boomer over hoe jong en oud samen de toekomst aangaan.

Gespreksleider Maike van Pelt, adviseur Educatie bij Probiblio, interviewt samen met co-host Karen Bertrams, adviseur Collectie & Programmering, inspirerende gasten over diverse onderwerpen die ons helpen het nieuwe ‘wij’ te ontdekken. Want in een tijd waarin steeds meer mensen uit hun eigen bubbel stappen en die van anderen binnenwandelen, beseffen we dat ons handelen niet los te zien is van het grotere geheel. We leven met elkaar, en wat een individu doet, heeft invloed op de wereld om ons heen. Als ‘wij’ zien we meer, weten we meer en kunnen we meer kansen creëren en benutten.

Dynamiek tussen generaties
In de eerste aflevering wordt er daarom dieper ingedoken in de dynamiek tussen verschillende generaties binnen de bibliotheekwereld.Hoe komen jong en oud binnen een bibliotheek verder als wij? Maike en Karen bespreken dit met Naro Lazarian, educatiespecialist en generatie Z-er en Jan van Bergen en Henegouwen, specialist educatie en advies informatiedienstverlening én Boomer. Beide werken ze bij Bibliotheek Schiedam.

Identiteitsvorming
Naro deelt in de podcast haar persoonlijke verhaal: “Ik ben Armeens van afkomst, maar mijn familie is vanuit Irak naar Nederland gevlucht. Ik ben opgegroeid in de bibliotheek. Het was een plek waar ik altijd kon zijn, waar ik mijn eerste boek won en mijn eerste Disneyfilm zag. De bibliotheek heeft een cruciale rol gespeeld in mijn identiteitsvorming.”
Hier ligt al meteen een overeenkomst tussen de twee generaties, want dit is ook voor Jan het geval. Beide educatiespecialisten hebben een jeugd met informatie-overvloed gehad, al was het wel met een andere invulling. Jan reflecteert op de impact die jongere collega’s op hem hebben: “Naro houdt me echt een spiegel voor. Haar frisse benadering en schat aan ervaring, ondanks haar jonge leeftijd, inspireren mij enorm. Het is prachtig om te zien hoe zij jongeren weet te bereiken en te motiveren.”

Jong en oud aan tafel
Danielle Schreurs, trendwatcher en oprichter van FutureMap, belicht in de podcast het belang van generatiediversiteit: “Elke generatie heeft een uniek perspectief op werk en samenleving. Door jong en oud aan tafel te zetten, krijg je een bredere blik op vraagstukken. Het is cruciaal om niet te blijven hangen in vooroordelen, maar in gesprek te gaan en elkaars overtuigingen te begrijpen.”

Een van de meest prikkelende thema’s in de podcast is de nadruk op emotionele intelligentie. Naro merkt op: “Jongeren hebben nu, meer dan ooit, begeleiding nodig om empathie en nieuwsgierigheid te ontwikkelen. Tijdens mijn lessen in middelbare scholen faciliteer ik gesprekken die jongeren helpen hun mening te vormen en respectvol te delen, zelfs als ze het niet met elkaar eens zijn.”

Bibliotheek van de toekomst
De aflevering sluit af met een vooruitblik op de toekomst van de bibliotheek. Karen stelt de vraag: “Hoe kunnen we de bibliotheek inclusiever maken voor alle generaties en culturen?” Naro en Jan benadrukken het belang van programmeerkeuzes die verschillende culturen en generaties samenbrengen, en het actief zoeken naar divers talent om de bibliotheek te verrijken.

Bibliotheekplaza
Wil je zelf ontdekken hoe we samen verder komen? Tijdens Bibliotheekplaza 2024 op 31 oktober in Den Haag viert Probiblio hun 75-jarig bestaan met jou, én wordt er gekeken hoe je samen verder komt dan alleen. Ook de uitreiking voor Beste Bibliotheek en Beste Jeugdspecialist (in samenwerking met Bibliotheekblad en NBD Biblion) zullen dan plaatsvinden. Lees meer en meld je aan.  

Gerelateerde berichten