De Anne Frank Stichting heeft op International Holocaust Remembrance Day, de Anne Frank Kennisbank gelanceerd. In deze Nederlands- en Engelstalige online kennisbank is voor de professional en leek informatie te vinden over de geschiedenis van Anne Frank en de andere zeven onderduikers van het Achterhuis, in de context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging.
Informatie die voorheen alleen intern beschikbaar was, is nu, dankzij financiële steun van het Mondriaan Fonds, voor alle geïnteresseerden wereldwijd toegankelijk. De kennisbank is rechtstreeks te benaderen of via Annes Wereld, een online wereldkaart met gebeurtenissen en verhalen. In de kennisbank kunnen bezoekers eenvoudigweg een gebeurtenis, persoon, locatie of onderwerp intoetsen om de informatie te vinden die zij zoeken, maar ronddwalen is ook mogelijk.
De Anne Frank Kennisbank bevat nu zo’n 1.100 items, 300.000 woorden en 300 afbeeldingen. De kennisbank is ‘nooit af’, stelt de stichting; er zal nieuwe informatie aan worden toegevoegd en in de planning staat ook het opnemen van collectiestukken en video’s.
Linked open data
De kennisbank geeft een caleidoscopisch beeld van de hoofdpersonen van Prinsengracht 263, hun levens en hun leefwereld, op basis van uitgebreid en langdurig historisch-wetenschappelijk onderzoek. De kennisbank is gelinkt aan het Netwerk Oorlogsbronnen (linked open data), waardoor de data in de Anne Frank Kennisbank automatisch verbinding kunnen leggen met andere data.
Docenten in het voortgezet onderwijs kunnen Annes Wereld in de klas gebruiken. Het educatieve materiaal bestaat uit zes werkwijzers met groepsopdrachten en historische bronnen, een docentenhandleiding en een instructievideo.
Gerelateerde berichten
Onderzoeksproject Laaggeletterdheid als barrière voor participatie
Mensen die laaggeletterd zijn, zijn drie keer vaker afhankelijk van een bijstandsuitkering dan mensen die niet laaggeletterd zijn.…
Nieuw merkverhaal KB: wisselwerking tussen woorden en mensen
(Video onder bericht) De KB heeft een nieuw merkverhaal en nieuwe tagline: ‘Gebouwd met woorden. Gevormd door mensen’.…
Robin Bierens nieuwe directeur-bestuurder Bibliotheek Oosterschelde
De Raad van Toezicht van Bibliotheek Oosterschelde heeft Robin Bierens per 1 januari 2022 benoemd tot directeur-bestuurder. Hij…
‘Leer mij ze kennen’, maand van de educatieve programma’s (1 t/m 22 april)
(Video onder bericht) De KB organiseert in april een maand lang educatieve programma’s voor onder andere specialisten basisvaardigheden,…