Probiblio deelt ‘best practises’ van Noord-en Zuid-Hollandse bibliotheken

(Video’s onder het bericht)

In juni organiseerde Probiblio de Digitale Projectendag 2021, voor de Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken. Tijdens de dag kwamen er mooie initiatieven aan bod:

Best Practice Bibliotheek Haarlemmermeer: Hondje Biblio:
Voorlezen in de bibliotheek is een geweldige manier om de fantasie van kinderen te prikkelen en zowel hen als hun ouders in aanraking te brengen met de collectie prentenboeken. Om (interactief) voorlezen ook tijdens de coronaperiode te blijven aanbieden, is Bibliotheek Haarlemmermeer gestart met maandelijkse Zoom-sessies van 20 minuten. Met een speciale voorleesgast: Hondje Biblio! Inmiddels uitgegroeid tot bieb-mascotte: hij woont in de bibliotheek, kent alle prentenboeken en leest online uit zijn lievelingsboeken voor, samen met Swaentje van Sprundel. Tijdens de Zoom-sessies is er ruimte voor interactie en improvisatie met de kinderen en maken (groot)ouders meteen kennis met het online aanbod van de bibliotheek. Hondje Biblio en Swaentje van Sprundel, Programmeur Culturele activiteiten van Bibliotheek Haarlemmermeer, vertellen erover aan Charlotte Lehmann, adviseur Educatie bij Probiblio.

Best Practice van Bibliotheek Kennemerwaard: Kunst en Cultuurcirkels
Tijdens de eerste coronagolf in 2020 verdwenen de ontmoetingsfunctie van de bibliotheek en gesprekken met culturele inhoud. Via de Kunst & Cultuur cirkel bood Bibliotheek Kennemerwaard inwoners alsnog de kans deze gesprekken laagdrempelig te voeren. Nieuwe mensen en kunstenaars ontmoeten, kennismaken met poëzie en ontdekken dat iedereen kunst op een andere manier ervaart. En dat je er zeker geen studie voor hoeft te hebben gedaan! Na een jaar zijn er nieuwe vriendschappen ontstaan, levenskwesties gedeeld en (blijvende) verbindingen gemaakt. En dat allemaal via de ouderwetse telefoon! Amanda Wolters, Programmaconsulent Ontwikkeling & Ontplooiing bij Bibliotheek Kennemerwaard vertelt erover in deze video. Erik Reuvers, adviseur Digtiale geletterdheid bij Probiblio ging langs in Alkmaar.

Bibliotheek Bollenstreek werkt samen met sociaal werkbedrijf de MareGroep
Bibliotheek Bollenstreek zag kansen voor een uitbreiding van de succesvolle samenwerking met sociaal werkbedrijf de MareGroep in Voorhout. Het bestaande taalaanbod op de werkvloer voor SW-medewerkers wordt uitgebreid, met een focus op digitale basisvaardigheden. Hoe zien deze plannen eruit en wat is er nodig om zo’n samenwerking te laten slagen? DigiTaalhuis Coördinator Roy Geers vertelt ons er meer over in deze korte video.

0 reacties

S

Geef een reactie
Gerelateerde berichten