Beeld & Geluid lanceert OnderwijsApp

Foto: Paul Ridderhof, Studio Gemini

Beeld & Geluid lanceert de OnderwijsApp, een app die onderwijsgroepen een speciale reis biedt door het pas geopende Mediamuseum in Hilversum. Aan leerlingen van scholengemeenschap Huizermaat de eer om af te trappen: het is de eerste schoolklas die het museum bezoekt met de OnderwijsApp.

De vwo-klas van het Huizermaat in Huizen krijgt als eerste groep het Mediawijsheid-certificaat. Tijdens een bezoek aan Beeld & Geluid leren leerlingen over de gemedialiseerde wereld waarin ze opgroeien. Zo is het klassenuitje niet alleen leuk, maar lopen de scholieren ook mediawijzer het gebouw uit.

De onderwijsapp
De Beeld & Geluid OnderwijsApp stelt groepjes leerlingen in staat het Mediamuseum zelfstandig te ontdekken en biedt educatieve verdieping en ondersteuning. Studio Kloek ontwikkelde de app, die iedere leerling een unieke ervaring geeft en kan aansluiten op de Mediaworkshops van Beeld & Geluid Onderwijs. Heeft een klas net de workshop Fake News gevolgd? Dan stuurt de app leerlingen naar exhibits over de betrouwbaarheid van nieuws. De app past bovendien het taalgebruik aan op basis van het onderwijsjaar en -niveau en weet precies welke exhibits in het museum vrij zijn, waardoor een bezoek zonder oponthoud mogelijk is.
In de OnderwijsApp ontmoeten leerlingen Glitch, een avatar die overweldigd is door alle langskomende media. Glitch ziet namelijk veel moois maar ook veel lelijks en weet niet wat te vertrouwen en hoe te reageren. Al chattende met de avatar volgen de leerlingen een route langs de exhibits in vijf museumzones (Delen, Informeren, Verkopen, Vertellen, Spelen) en helpen zij Glitch een plek in de wereld van media te vinden. De OnderwijsApp en de exhibits raken aan de belevingswereld van de leerlingen: van influencers tot het wel/niet delen van toegestuurde video’s, er komt van alles voorbij. Glitch zet de leerlingen in de chat aan het denken, waardoor ze spelenderwijs mediawijzer worden. Welke invloed hebben media op hen en welke invloed hebben zij op media?

Enthousiaste testklassen
Om de functionaliteiten en verhaallijn te testen bij de doelgroep, werd de OnderwijsApp de afgelopen maanden volop getest. En dat leverde lovende reacties op. De eerste testklas gaf de app het rapportcijfer 7.7, de tweede een 8.4. Een greep uit de enthousiaste reacties van de leerlingen die kwamen testen. 

Over Beeld & Geluid Onderwijs
Beeld & Geluid Onderwijs gaat over leren mét en leren óver media en is er voor leerkrachten en docenten die voorop willen lopen in digitale geletterdheid en burgerschap. De actuele en interactieve Mediaworkshops geven leerlingen en studenten inzicht in de wereld van (nep)nieuws en desinformatie, influencers, journalistiek en pers, memes en filterbubbels. Zo ontdekken zij hoe media werkt en worden zij media- en nieuwswijzer. De Onderwijs Mediacollectie beeldengeluidopschool.nl bevat ruim 165.000 programmatitels om lessen leuker en beter te maken. Om docenten op weg te helpen, maakt Beeld & Geluid Onderwijs kant-en-klaar digitaal lesmateriaal wat gratis te gebruiken is.

Gerelateerde berichten