Bibliotheek Benoordenhout (Den Haag) feestelijk geopend

Demissionair staatssecretaris voor Cultuur en Media Steven van Weyenberg, wethouder Bibliotheken Robert van Asten en directeur Bibliotheek Den Haag Sam Hermans verwelkomden donderdag 14 december buurtbewoners en belangstellenden in de jongste bibliotheek die Den Haag rijk is: Bibliotheek Benoordenhout. Met de overhandiging van een spiksplinternieuwe biebpas werd het officiële moment van de feestelijke opening bekrachtigd.

Staatssecretaris voor Cultuur en Media Steven van Weyenberg : “Dit kabinet investeert flink in bibliotheken. En dat heeft resultaat. Er gaan nieuwe vestigingen open, zoals Bibliotheek Benoordenhout, en bestaande vestigingen worden beter of krijgen ruimere openingstijden. Fantastisch om te zien hoeveel enthousiasme je overal ziet over de terugkeer van de bibliotheek in dorpen en wijken. Het is een plek voor iedereen waar je andere werelden ontdekt. Via boeken, lezingen, online informatie, debatten of een cursus.’’ 

Bibliotheek hart van Haagse buurten
Door de samenwerking van gemeente Den Haag, de gemeente Wassenaar, de ANWB en een brede afvaardiging van de inwoners uit de wijk heeft Benoordenhout nu eindelijk de zo gewenste bibliotheek. De (her)opening van een bibliotheek in deze wijk past precies in de plannen van wethouder Robert van Asten om zoveel mogelijk bibliotheken terug te brengen in de wijken.       

Wethouder van Asten: “De bibliotheek is het hart van onze Haagse buurten. Een plek om elkaar te ontmoeten, om iets voor je wijk te doen, om verrast te worden en verwonderd te raken. Het is de plek waar kinderen in aanraking komen met de wereld en eindeloos nieuwe verhalen kunnen ontdekken. In de bibliotheek mag iedereen er zijn. Dat soort plekken kun je niet genoeg hebben. Ik kijk uit naar alle mooie verhalen en activiteiten hier de komende tijd.” 

Inspirerende plek voor Haagse inwoners
Met de komst van de bibliotheek op de begane grond van het Rotonde-gebouw van de ANWB heeft Benoordenhout weer een volwaardige bibliotheek terug in de wijk. De locatie is tijdelijk, in ieder geval tot december 2025. Er wordt nog gezocht naar een permanente locatie in de wijk. Ook in deze nieuwe locatie wil Bibliotheek Den Haag wijkbewoners graag toegang geven tot een inspirerende plek voor Haagse inwoners, waar educatie, cultuur en ontmoeting centraal staan. 

Versterken Haagse bibliotheekfunctie
Dat de (tijdelijke) Bibliotheek in Benoordenhout is geopend, is het resultaat van het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag. Hierin zijn middelen beschikbaar gesteld voor het verder versterken van de Haagse bibliotheekfunctie. In aanvulling op de middelen uit het coalitieakkoord kende het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap begin september eenmalig 1,3 miljoen euro toe aan de Bibliotheek Den Haag. Met deze bijdrage wordt het mogelijk om in de stadsdelen Benoordenhout en Mariahoeve nieuwe bibliotheken te vestigen en de plannen voor het verruimen van openingstijden van vestiging Laakkwartier en de Centrale Bibliotheek (Spui) in de praktijk te brengen.      

Directeur Bibliotheek Den Haag, Sam Hermans: “Het is mooi dat zowel het stadsbestuur als het rijk de waarde erkent die een bibliotheek heeft in een wijk en daar ook middelen tegenover zet. Met deze 17e vestiging hebben we het bibliotheeknetwerk in Den Haag verder uitgebreid en verrijkt. Het is bijzonder om te zien hoeveel energie er vrijkomt in de samenwerking met de inwoners. We blijven in gesprek om activiteiten en collectie aan te bieden waar behoefte aan is. We voelen ons welkom in de wijk en bij de ANWB en nodigen iedereen uit om de nieuwste bibliotheek te bezoeken.”   


  

Gerelateerde berichten