Bibliotheek Drachten / Smallingerland organiseert festival naar aanleiding van hoogste notitie in ‘Marck Deckers-index’

Rien Vrijenhoek, directeur-bestuurder a.i. van Bibliotheek Drachten|Smallingerland neemt de oorkonde in ontvangst uit handen van Mark Deckers tijdens de Kerstbijeenkomst van de bibliotheek

Feest in Bibliotheek Drachten: op 21 december werd de bibliotheek nummer 1 in de Deckers-index van Best Presterende Bibliotheken 2023.

Aan het eind van elk kalenderjaar duikt bibliotheekspecialist Mark Deckers in alle officiële cijfers. Hij kijkt naar het aantal leden, uitleningen, samenwerkingen met scholen, activiteiten en bezoekers. De combinatie levert een top-20 op. En wat bleek? Bibliotheek Drachten | Smallingerland kwam als winnaar uit de bus. Zie ook de blog van Marck Deckers.

Naar aanleiding hiervan organiseert de bibliotheek op vrijdag 20 en zaterdag 21 september het Beste Bieb Festival. Dit festival en deze prijs heeft nadrukkelijk geen relatie met de Beste Bibliotheekverkiezing die Bibliotheekblad jaarlijks samen met NBD Biblion organiseert. Zie hiervoor dit artikel.

Greep uit de programmering
Tijdens een tweedaags evenement pakt de bibliotheek uit met acts en schrijvers en met elementen uit de eigen programmering. Het festival is gratis te bezoeken. Op vrijdag is de vestiging extra lang open Je kunt optredens bezoeken en deelnemen aan workshops. Uiteraard is gewoon lenen en lezen ook mogelijk. De eerste namen van het festival zijn bekend. Schrijver/presentator EUS (Özcan Akyol) maakt zijn opwachting en historicus Tijmen Dokter duikt in rap tempo en met humor in de historie van Bibliotheek Drachten. Kunsthistorica Margaret Breukink en muziekkenner Gabriël Vriens geven voorproefjes op de lezingen die zij in het najaar verzorgen in de bibliotheek. De Culturele Apotheek schrijft boeken op recept voor.

Programma voor de jeugd

Aan jonge bezoekers wordt natuurlijk ook gedacht. Zo brengt op zaterdagochtend de band Kruidkoek hun interactieve concert ‘De Muziekmagnetron’ (6+). De muzikale voorstelling staat deze zomer ook op festival De Parade. Op zaterdagmiddag valt er voor 8+ te genieten van de Friestalige jeugdvoorstelling ‘Lampke’, naar het bekroonde boek van Annet Schaap.

Tijdens het festival zijn er ook korte (straattheater)acts te zien zoals de Poëziefiets en de Meisjes van het Compliment. Houd onze website in de gaten voor meer nieuws rondom het Beste Bieb Festival.nl. In de loop van de zomer wordt het volledige programma bekend gemaakt. 

Bron: Marck Deckers / Rijnbrink
Gerelateerde berichten