Bibliotheek Gouda slachtoffer van cyberaanval

Foto: Shutterstock

Bij de bibliotheek Gouda (Chocoladefabriek) is sprake van een cyberincident. Er is een professioneel bureau ingeschakeld om te onderzoeken wat er precies gebeurd is en wat de gevolgen zijn.

Volgens de website cybercrimeinfo.nl, een kenniscentrum voor cyberveiligheid in de Benelux, hebben cybercriminelen gevoelige data gelekt op het darkweb, waardoor ‘de privacy van gebruikers en de integriteit van de bibliotheek in gevaar zijn gebracht’. Dit kan de bibliotheek niet bevestigen. (Bron: AD)

Peter Lahousse, cybercrimespecialist en ethisch hacker schrijft op zijn LinkedIn pagina:
In een verontrustende ontwikkeling is de Bibliotheek in Gouda het nieuwste slachtoffer geworden van cybercriminelen. De groep, bekend als 8BASE, heeft gevoelige data gelekt op het darkweb, waardoor de privacy van gebruikers en de integriteit van de bibliotheek in gevaar zijn gebracht. Deze aanval markeert een toenemende trend van cybercriminaliteit gericht op openbare instellingen, waarbij bibliotheken, vanwege hun uitgebreide databanken, aantrekkelijke doelwitten zijn. Het is nog onduidelijk welke specifieke gegevens zijn gelekt, maar de implicaties kunnen verstrekkend zijn, gezien de persoonlijke informatie die bibliotheken vaak bewaren. De Bibliotheek Gouda heeft nog niet gereageerd op de situatie, maar het is te verwachten dat er maatregelen zullen worden genomen om de schade te beperken en toekomstige aanvallen te voorkomen. Dit incident benadrukt het belang van robuuste cybersecuritymaatregelen, vooral voor instellingen met gevoelige gebruikersinformatie. Het is een ernstige herinnering aan de realiteit van de digitale wereld waarin we leven. Cyberveiligheid is niet langer een luxe, maar een noodzaak. Het is van cruciaal belang dat instellingen zoals de Bibliotheek Gouda investeren in sterke beveiligingsprotocollen om de privacy en veiligheid van hun gebruikers te waarborgen.

De bibliotheek beantwoordt op de eigen website de volgende vragen:

Kan ik veilig gebruikmaken van de WiFi in de Chocoladefabriek?
Ja, dat kan; de Wifi-verbinding is veilig.

Kan ik boeken reserveren, lenen, verlengen en inleveren?
Ja, dat kan. Het kan zijn dat het wat langer duurt dan anders voordat wijzigingen verwerkt zijn.

Kan ik gebruikmaken van de online bibliotheek?
Ja, via de online bibliotheek kun je net als anders e-books, luisterboeken en tijdschriften lenen. De gegevensuitwisseling tussen ons en de online bibliotheek ligt momenteel wel stil, waardoor wijzigingen (bijvoorbeeld als het gaat om je wachtwoord, abonnementsvorm of blokkades) pas worden verwerkt als alles weer funtioneert.

Kan ik printen, scannen of kopiëren in de Chocoladefabriek?
Nee, dit kan nog niet.

Hoe lang duurt deze situatie?
We doen er met onze samenwerkingspartners alles aan om deze te verhelpen. We houden je op de hoogte via deze website.

Gerelateerde berichten