De bibliotheken hebben een dashboard gelanceerd waarin al het anderstalige materiaal in Nederlandse bibliotheekcollecties en dat van de online Bibliotheek is opgenomen. Het dashboard wordt gepubliceerd op Bibliotheeknetwerk.nl en maakt het mogelijk om in een paar kliks te zien welke boeken, e-books en luisterboeken in welke bibliotheken beschikbaar zijn. In totaal gaat het om ruim 1,4 miljoen te lenen items in 161 talen.
De KB nationale bibliotheek heeft het (Engelstalige) dashboard ontwikkeld om de anderstalige collectie van bibliotheken beter vindbaar en makkelijker doorzoekbaar te maken. Volgens Astrid Kraal, netwerkmanager bibliotheekstelsel bij de KB, sluit het dashboard duidelijk aan op een behoefte: ‘Met de komst van Oekraïense vluchtelingen merkten bibliotheken dat de vraag naar Oekraïens lees- en luistermateriaal steeg. Maar Nederlandse bibliotheken beschikken over lees- en luistermateriaal in zóveel meer talen. Dat is bij lang niet bij iedereen bekend. Wij stimuleren graag het lezen onder alle Nederlanders, of dat nu in het Nederlands gebeurt, of in een andere taal.’
Groot lees- en leeraanbod
Binnen het dashboard kan onder meer worden gezocht op taal, bibliotheek, titel en auteur. Particulieren kunnen daarnaast in de zoekmachine zien welke titels fysiek en welke online kunnen worden geleend. Kraal: ‘Mocht een bibliotheek een fysiek boek niet zelf voorradig hebben, dan kan die alsnog via het interbibliothecair leenverkeer naar de gewenste bibliotheek worden gebracht.’ Kraal hoopt dat het dashboard nieuwe of meertalige Nederlanders helpt om de weg naar de bibliotheek te vinden. ‘Waar nog veel meer te lezen en leren valt, ook op het gebied van taal en digitaal burgerschap. Het lees- en leeraanbod voor anderstaligen is groot.’
De KB nationale bibliotheek heeft het anderstalige collectie-dashboard ontwikkeld met behulp van de collectiegegevens die Nederlandse bibliotheken met de KB delen. Waar het voorheen nodig was om per bibliotheekorganisatie na te gaan welk materiaal in andere talen voorradig was, bundelt het dashboard nu dus alle gegevens over de anderstalige collectie. De Nederlandse collectie is in te zien via bibliotheek.nl.
Gerelateerde berichten
Vacature: De KB is op zoek naar een Teamleider Publieksdienstverlening
Waar 9 miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s, middeleeuwse handschriften en de klantbeleving samenkomen. Dat is de KB in Den Haag.…
Inspiratiesessie ‘Een duurzaam gebouw voor bibliotheken’ en lancering Groene Menukaart voor bibliotheken (15 juni)
(Bron: Probiblio) Als je een bibliotheek wil verduurzamen, zijn de gebouwen een logische plek om te beginnen. Voor…
Oudere kinderboekenschrijvers in Nieuwsuur
De komende dagen in Nieuwsuur (NPO) gesprekken met bekende kinderboekenschrijvers die tussen de 83 en 93 jaar jong…
Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) stoot collectie buitenlandse proefschriften van na 1850 af
In september 2024 zal de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) een collectie proefschriften van buitenlandse universiteiten van na 1850…