De Covid-Dialogen

Bibliotheek Midden-Brabant is onder de titel De Covid-Dialogen een serie gesprekken gestart waarbij ‘Free Listener‘ Julia van de Griendt in gesprek gaat met mensen van verschillende generaties over corona. Hoe heeft het virus hun dagelijks leven veranderd? En wat heeft het betekend voor de band met hun familie?

Startpunt voor de Covid-Dialogen was de bibliotheekcampagne Nederland Leest 2020. Het boek Het Zwijgen van Maria Zachea dat tijdens Nederland Leest centraal stond, vertelt een familiegeschiedenis vanuit verschillende generaties. ‘Binnen dat thema heeft corona veel teweeg gebracht. Het was niet meer vanzelfsprekend om elkaar te zien en anderen te spreken. Het contact met de één werd hechter, terwijl het contact met de ander juist verwaterde. Sommige mensen hadden zelfs helemaal geen contacten meer. Ook daarom achtte Bibliotheek Midden-Brabant het van grote waarde om ruimte te blijven bieden voor ontmoeting en contact, coronaproof uiteraard,’ aldus de bibliotheek.

Van deze gesprekken zijn registraties gemaakt die de bibliotheek deelt in de videoreeks De Covid-Dialogen. Daarin wordt met afgevaardigden van verschillende generaties gesproken over hoe corona hun dagelijks leven en de band met hun familie beïnvloedde.

In deel 1 wordt gesproken met student Bart van Popering (22). Zijn studentenleven werd drastisch overhoop gegooid en hij werd flink uitgedaagd om zijn depressies de baas te blijven. Mevrouw Musters (87) en haar dochter Liesbeth vertellen in de tweede aflevering over het verlies van hun man en vader middenin de eerste lockdown.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten
Lees meer

De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd

(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS­2023 blijkt dat Nederlandse tien­jarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…