Denk mee binnen het project VERSE ALGORITMES

Welke informatie krijg je wel en niet te zien in je timeline op social media? Wat gebeurt er met een film die je op YouTube zet? Wat willen grote techbedrijven van ons weten? En vooral, wat doen ze met die informatie? Binnen het project VERSE ALGORITMES vanuit het Digitaal Atelier in Huis73 gaan we het komende jaar samen met kunstenaars, filosofen, wetenschappers, het  onderwijs en jou op zoek naar antwoorden. We gaan samen het gesprek aan om meer te weten te komen over onze digitale leefomgeving.

VERSE ALGORITMES is onderdeel van een landelijke pilot die zich bezighoudt om digitaal burgerschap in bibliotheken op de kaart te zetten. “Digitaal burgerschap  wordt steeds belangrijker”, vertelt Jitske Blom, projectleider van VERSE ALGORITMES. “We willen dan ook met elkaar op onderzoek uit in die digitale wereld. Hoe zou bijvoorbeeld een platform zoals Facebook, Instagram of TikTok anders kunnen werken zodat wij er als gebruiker meer voordeel van ondervinden? Het is tijd om als burger kritisch na te denken over onze eigen rol. Welke invloed kunnen we zelf uitoefenen en wat vinden we toelaatbaar?”

Wat zijn eigenlijk algoritmes?
Een algoritme klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat heel erg mee. Als jij kookt, gebruik je een algoritme. Als jij naar je werk rijdt, gebruik je een algoritme. Een algoritme is niets anders dan een heel algemene term voor ‘een stapsgewijze manier om iets te doen’. Het volgen van een recept (eerst water koken, dan de pasta er in) of het rijden van een route (eerste links, dan rechtdoor), zijn concrete vormen van een algoritme. Wat de risico’s van zo’n algoritme zijn en waar je voordeel uit kunt halen, daar zoomen we in dit project op allerlei manieren op in.

De site als kennisbron en kunstwerk
Onlangs is met de lancering van de website www.versealgoritmes.nl het project van start gegaan. De website is het startpunt van deze zoektocht en is ontworpen door mediakunstenaars Roos Groothuizen en Vera van der Seyp. Roos Groothuizen houdt zich binnen haar werk op een speelse manier bezig met de complexe problemen binnen de digitale wereld. Tijdens een eerste makers avond op vrijdag 29 oktober kun je kennis met haar maken. Gedurende een jaar zal de site zich steeds meer ontwikkelen en vullen met informatie, bevindingen, verslaglegging en achtergrondartikelen. Het wordt een digitale kennisbron op het gebied van digitalisering.

Kennis vergaren door leuke activiteiten
Daarnaast worden er verschillende publieksactiviteiten georganiseerd. Op 11 oktober is er bijvoorbeeld een masterclass voor leerkrachten uit het Voortgezet Onderwijs. Zij zijn dan van harte welkom om mee te praten over het gebruik en de rol van digitalisering en sociale media binnen hun school. Op 12 oktober start er om 20.00 uur een debat vanuit RUW met als titel VERSE ALGORITMES #1. Alle activiteiten voor het komende jaar zijn terug te vinden in de agenda op de site www.versealgoritmes.nl. Wil jij wijzer worden over het onderwerp en meepraten? Houd dan de site in de gaten!

Geef een reactie
Gerelateerde berichten