Probiblio geeft bibliotheken tips voor het maken van een podcast

Photo by CoWomen on Unsplash

De afgelopen jaren maakte de podcast een flinke groei door, zeker in de coronaperiode. Inmiddels luistert bijna de helft van de Nederlanders wel eens naar een podcast (Markteffect, 2020). Steeds meer bibliotheken willen daarom aan de slag met het maken van podcasts. In een speciale marketingspecial vertelt de POI hoe podcasts in je contentstrategie passen en hoe je een goede podcast maakt. Ook delen Bibliotheek Amstelland en Bibliotheek Zuid-Kennemerland hun ervaringen met het maken van podcasts.

Vijf podcastfeitjes
Wist je dat de eerste podcast in 2004 is bedacht door onder anderen Adam Curry (Nederlandse radio-dj), omdat hij het gesproken woord miste als hij naar zijn iPod luisterde? We hebben vijf leuke podcastfeitjes voor je op een rij gezet. En we delen deze… via een podcast!

Lees verder >>

(Hoe) passen podcasts in jouw contentstrategie?
Een belangrijke eerste stap is om te bedenken of het inzetten van een podcast past bij de contentstrategie van jouw bibliotheek. Podcasts zijn niet voor iedere doelgroep even relevant. Bepaal in je contentstrategie op welke doelgroep(en) je je focust en of podcasts het juiste middel zijn om deze groep(en) te bereiken.

Lees verder >>

Hoe maak je een goede podcast?
Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten. Van waargebeurde verhalen en intieme gesprekken, tot educatief lesmateriaal en journalistieke producties. Wat zijn de mogelijkheden voor jouw bibliotheek? Onze adviseur Digitale geletterdheid en podcastmaker Maike van Pelt deelt haar inzichten.

Lees verder >>

Bibliotheken aan het woord over hun podcasts
Bibliotheek Zuid-Kennemerland lanceerde in 2018 hun eigen podcastserie ”De bibliotheekCast” en Bibliotheek Amstelland startte dit jaar met podcasts onder de naam “Je brein is er dol op!”. Marketingadviseur a.i. Mijke Morselt haalde in een interview ervaringen bij hen op ter inspiratie voor andere bibliotheken. Met tips, een handig stappenplan en veel voorbeelden!

Lees het interview >>

Binnenkort: podcastserie beschikbaar voor jouw bibliotheek
Samen met een aantal bibliotheken werkt Probiblio aan een podcastserie over mediawijsheid bij ouders. Deze podcastserie is binnenkort beschikbaar voor alle bibliotheken en kun je direct inzetten om jonge hoogopgeleide ouders te bereiken. In dit artikel vertellen we je meer over de inhoud van de podcastserie, hoe deze tot stand is gekomen en welke doelgroepen jouw bibliotheek hiermee zou kunnen bereiken.

Waar gaat deze serie over? >>

Geef een reactie
Gerelateerde berichten