Directiewisselingen bij Bibliotheek Hoorn en Bibliotheek Kerkrade

Paul Groot (Bibliotheek Hoorn) & Ilse Verburgh (Bibliotheek Kerkrade)

Januari 2023 start voor de Bibliotheek Hoorn met het afscheid van directeur-bestuurder Paul Groot. Na vijf jaar zal hij zijn werk neerleggen. Tegelijkertijd zal zijn opvolgster, Aafje Lem worden verwelkomd.
Lem is op dit moment manager Dienstverlening bij de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

De afgelopen vijf jaar stond in het teken van de transitie van de klassieke naar de maatschappelijk educatieve bibliotheek of anders gezegd: van ‘het huis van boeken’ naar ‘het huis van ontwikkeling’. Want de bibliotheek is de toegang tot de wereld, zoals Groot zelf zegt. Het begint al op jonge leeftijd bij het lezen van een prentenboek, waarmee je je wereld vergroot.
Groot heeft zich ingezet voor de ontwikkeling van de maatschappelijke bibliotheek met o.a. het aanbieden van digitale cursussen zoals ‘veilig smartphone gebruik’ die momenteel druk bezocht worden. Op het gebied van educatie is er een solide samenwerking neergezet met het onderwijs, waarbij dBos (de bibliotheek op school) een prachtig voorbeeld is. De afgelopen jaren is Paul Groot van grote betekenis geweest in het verstevigen en borgen van de relatie met de gemeente Hoorn. Daar waar samengewerkt kon worden, is dit opgepakt, zowel de overheidstaken als op cultureel gebied. Paul is één van de voortrekkers geweest in de professionalisering van het platform Cultuur Hoorn; een samenwerkingsverband tussen 40 culturele partners
Een andere mooie ontwikkeling waar Groot zich hard voor heeft gemaakt is de ‘Third Place’; de bibliotheek als huiskamer van de stad Hoorn. Iedereen is welkom in de bibliotheek; het is de plek waar je niets moet. Er zijn diverse fijne werk- en studieplekken op alle drie de vestigingen, waarbij gebruik gemaakt kan worden van faciliteiten zoals printen en kopiëren.

Ilse Verburgh, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Kerkrade, maakte op LinkedIN bekend dat haar functie vrijkomt. ‘Ik heb besloten om een betere balans aan te brengen in mijn leven, waarbij een vaste fulltime baan als bestuurder niet langer meer past. Met een dubbel gevoel van enerzijds verdriet om deze prachtige organisatie achter te laten en anderzijds een verlangen om meer tijd door te brengen met mijn dierbaren repost ik deze vacature. Wat hebben we veel bereikt in de afgelopen jaren! Een transitie naar een robuuste maatschappelijke bibliotheek met veel innovatieve programma’s. Daarnaast hebben we een stevige positie in de gemeenten waarin we werken, is een fusie gerealiseerd met de bibliotheek van Brunssum, hebben we een nieuw organisatiemodel geïmplementeerd en natuurlijk… zijn we de beste bieb van het jaar geworden eind 2021! Tot 1 mei werk ik met volle energie voor de bibliotheek Kerkrade en omstreken. Daarna breekt een nieuwe tijd aan met hopelijk nieuwe en uitdagende mogelijkheden in het midden van het land. Soms moet je iets loslaten waardoor nieuwe perspectieven kunnen ontstaan.’

Gerelateerde berichten