Eerste schetsen nieuw boekenmagazijn KB bekend

Office Winhov heeft de eerste schetsen van het nieuwe KB-boekenmagazijn gepresenteerd. In dit Voorlopig Ontwerp besteedt het architectenbureau veel aandacht aan veiligheid en duurzaamheid. In 2026 moet het nieuwe magazijn klaar zijn.

Het ontwerp verwijst naar de collectie van de KB. ‘De inspiratie voor het ontwerp is een opengeslagen boek. Dat beeld zie je terug als een welving in de gevel’, zegt projectmanager Lisanne Viergever van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe magazijn. Het gebouw krijgt betonnen muren van ongeveer een meter dik. Hierdoor kan het klimaat binnen meebewegen met de temperatuur van de seizoenen. ‘Dat is veilig voor de boeken en duurzaam: er is geen klimaatinstallatie nodig. Binnen staan de boeken bovendien twee meter boven het maaiveld. Bij een dijkbreuk weten we zeker dat ze droog blijven.’

Het nieuwe boekenmagazijn komt in de Harnaschpolder te staan, in de gemeente Midden-Delfland. Wanneer de collectie eenmaal is verhuisd, zal een paar keer per dag een busje naar het magazijn rijden om aangevraagde werken op te halen of terug te brengen. In het magazijn is plaats voor alle boeken, kranten, tijdschriften en bijzondere uitgaven uit de KB-collectie, en ook voor nieuw te werven objecten. De collectiestukken komen in containers te liggen die via een robotinstallatie uit het magazijn worden gehaald.


Gerelateerde berichten