Ereprijs van Stichting Makkelijk Lezen voor Ralf Beekveldt van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

Ralf Beekveldt (Eenvoudig Communiceren) en Chris Tetteroo (Stichting Makkelijk Lezen)

Stichting Makkelijk Lezen (SML) heeft de jaarlijkse ereprijs uitgereikt aan Ralf Beekveldt, directeur-uitgever van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Deze jaarlijkse prijs is bestemd voor een persoon (of instelling) die zich zeer verdienstelijk heeft gemaakt voor het vergroten van het leesgemak van zwakke lezers. Beekveldt ontving de bronzen sculptuur van een lezend meisje uit handen van Chris Tetteroo, voorzitter van de stichting.

Beekveldt ontving de prijs voor zijn niet aflatende inspanningen om kranten, boeken en andere publicaties voor laaggeletterden uit te geven. Tetteroo benoemde dat de uitgeverij zich al bijna dertig jaar met dit vakgebied bezighoudt, en vele ‘zwakke lezers’ heeft geholpen hun leesvaardigheden te verbeteren, maar bovenal hen leesplezier heeft gegeven. Tetteroo roemde ook het feit dat Beekveldt ervoor gezorgd heeft dat ‘moeilijke’ literatuur beschikbaar kwam in makkelijke ‘hertaalde’ uitgaven zodat volwassenen niet naar kinderboeken hoeven te grijpen. Inmiddels bestaat het portfolio van de uitgeverij uit honderden hertaalde titels waaronder vele klassiekers. Ook worden er veel boeken direct voor de doelgroep geschreven, bijvoorbeeld door auteurs als Yvonne Kroonenberg en Marian Hoefnagel. Daarnaast geeft de uitgeverij makkelijk lezen kranten uit zoals de Okee-krant, de PrO-krant en de Start!-krant.

Keurmerk Makkelijk Lezen
Stichting Makkelijk Lezen keurt teksten op leesbaarheid en adviseert opdrachtgevers zoals de overheid over makkelijk schrijven. Het kan gaan om boeken, folders, webteksten of ondertitels in filmpjes. Een positieve beoordeling betekent dat de tekst begrijpelijk is voor iedereen.

Het keurmerk Gewone Taal wordt toegekend aan goed-leesbare bijsluiters van medicijnen, informatie van ziekenhuizen, apotheken, overheidsinstellingen, banken, scholen enz.

Het keurmerk Makkelijk Lezen wordt toegekend aan verhalende boeken die bestemd zijn voor mensen die moeite hebben met lezen. Vaak zijn dit kinderen en jongeren met dyslexie, autisme, een auditieve handicap, of een taalstoornis. Voor nieuwkomers die het Nederlands nog niet helemaal onder de knie hebben kunnen de boeken bijdragen tot een beter lees- en hoger taalniveau.

In 2021 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan linguïst Helene Bakker-Renes die veel schreef over leesproblematiek voor het onderwijs.

Gerelateerde berichten