Gemeenten kunnen aan de slag met verstevigen bibliothekennetwerk

Beeld: ©Rijksoverheid / Wiebe Kiestra

In de eerste aanvraagronde van de regeling Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024 ontvangen 52 gemeenten financiering. Deze gemeenten gaan het geld gebruiken om in totaal 15 nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten en 64 bestaande bibliotheekvoorzieningen te verbeteren of door te ontwikkelen.

Er was veel belangstelling voor deze eerste aanvraagronde, waarvoor in totaal €17,6 miljoen beschikbaar was. Van 15 november tot en met 15 december 2023 staat een tweede aanvraagronde gepland. De overheid stelt geld beschikbaar om bibliotheken nu en in de toekomst voor iedereen beschikbaar en bereikbaar te laten zijn. In het voorjaar van 2023 konden gemeenten financiering aanvragen om nieuwe bibliotheekvestigingen op te richten of bestaande voorzieningen door te ontwikkelen. Bijna 150 gemeenten hebben van deze mogelijkheid gebruikgemaakt.

Bekijk het overzicht van gemeenten die in de eerste ronde financiering ontvangen.

Ruim €39 miljoen aangevraagd
In totaal is in de eerste ronde meer dan €39 miljoen aangevraagd. Daarmee is het beschikbare budget overvraagd en hebben niet alle gemeenten financiering toegekend gekregen.
Als eerste hebben gemeenten financiering gekregen die nog geen bibliotheekvestiging hadden en een vestiging willen oprichten. Daarna is voorrang gegeven aan aanvragen van gemeenten waar de gemiddelde afstand tot een vestiging of servicepunt groot is, en aan gemeenten die te maken hebben met grote maatschappelijke opgaven, zoals inwoners met een hoog risico op onderwijsachterstand en een groot aandeel laaggeletterdheid.

Tweede aanvraagronde
Gemeenten die in de eerste ronde geen financiering hebben aangevraagd, kunnen dit alsnog doen in de tweede ronde van 15 november tot en met 15 december 2023. Gemeenten waarvan de aanvraag in de eerste ronde is afgewezen, krijgen van DUS-I bericht over hoe zij in de tweede ronde opnieuw financiering kunnen aanvragen.

Meer informatie vindt u op de pagina van de regeling.Gerelateerde berichten