Gouden Griffel voor ‘Films die nergens draaien’

Links: Yorick Goldewijk met Irene Moors, Rechts: Raoul Deleo met Irene Moors

In aanloop naar de Kinderboekenweek, die volgende week woensdag 5 oktober start, zijn de winnaars van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel thuis verrast met het bijzondere nieuws door Irene Moors. Films die nergens draaien (Ploegsma), geschreven door Yorick Goldewijk, is bekroond met de Gouden Griffel 2022. Terra Ultima (Lannoo), geïllustreerd door Raoul Deleo, is bekroond met het Gouden Penseel 2022. De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken van Nederland. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

De Griffels en Penselen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie en keuzehulp voor kinderen en hun opvoeders. 30 September krijgen Yorick Goldewijk en Raoul Deleo de Gouden Griffel en het Gouden Penseel uitgereikt tijdens de ‘Avond met een Gouden Randje’, een feestelijke avond voor het kinderboekenvak.

De Griffeljury over Films die nergens draaien:
‘De jury is unaniem onder de indruk van de originaliteit en de verbeeldingskracht van Films die nergens draaien. Het boek is uitzonderlijk door de ingenieuze wijze waarop fantasie, werkelijkheid en dieper liggende thema’s in een meeslepend avontuur zijn vervat. Een boek dat ontroert en van begin tot eind intrigeert. Films die nergens draaien is het allermooiste boek van het afgelopen jaar en verdient daarmee de hoofdprijs.’

De Penseeljury over Terra Ultima:
‘De jury was unaniem over de kracht van de overweldigende illustraties van Terra Ultima. Een boek dat er met kop en schouders bovenuit steekt door de fantastische verbeeldingen in een schijnbaar informatieve sfeer. Groots en meeslepend aan de ene kant en verfijnd en gedetailleerd aan de andere kant. De prenten zijn natuurgetrouw én fantasierijk. Een boek om telkens weer ontdekkingen in te doen: Terra Ultima verdient dan ook de ultieme prijs voor het mooist geïllustreerde boek van 2021.’

Lees het hele juryrapport hier.

Over Films die nergens draaien
Films die nergens draaien is geschreven door Yorick Goldewijk en geïllustreerd door Yvonne Lacet. In juni werd het boek bekroond met de Zilveren Griffel in de categorie ‘Negen tot twaalf jaar’. Eerder verschenen bij Ploegsma twee delen van Billy Extra Plankgas en het prentenboek Hier zijn draken, geïllustreerd door zijn vrouw Yvonne Lacet.

Films die nergens draaien gaat over Cato. Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Haar vader is sindsdien alleen maar stil en afwezig. Als Cato een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop, besluit ze te gaan kijken en ze ontdekt dat er iets vreemds met de bioscoop is. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Over Terra Ultima
Ontdekkingsreiziger en kunstenaar Raoul Deleo vond de plek Terra Ultima na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij in het gelijknamige boek verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren en planten die hij op deze plek aantrof. Terra Ultima is zijn debuut. Eerder dit jaar won hij er samen met auteur Noah J. Stern de Woutertje Pieterse Prijs voor.

Terra Ultima zorgde al voor opwinding binnen de wetenschap, maar nu kan iedereen kennis maken met het onbekende werelddeel. Speciaal voor dit boek kreeg Noah J. Stern, collega-ontdekkingsreiziger en bioloog, toegang tot het archief van Deleo. Hij maakte een representatieve selectie van prenten en aantekeningen, zodat iedereen zich een beeld van dit fascinerende, nieuwe werelddeel kan vormen.
Griffels en Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De boekenprijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders. In juni werden de Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die bij de start van de Kinderboekenweek worden uitgereikt. Vorig jaar won Gozert van Pieter Koolwijk met illustraties van Linde Faas (Lemniscaat) de Gouden Griffel. Hele verhalen voor een halve soldaat, geïllustreerd door Ludwig Volbeda en geschreven door Benny Lindelauf (Querido), werd vorig jaar bekroond met het Gouden Penseel.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Thomas Hardie, Rubén Rodriguez da Silva, Susan Venings en Joan Windzak. Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Kirsten König, Loes Reichenfeld, Ilona van Tuinen vormden samen de Penseeljury. Zowel de Griffel- als de Penseeljury viel dit jaar de vele maatschappelijk thema’s op, die op prachtige wijze worden verbeeld of literair verteld. Ook de hoge kwaliteit en originaliteit van informatieve boeken viel beide jury’s op.

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!
De Kinderboekenweek is dit jaar Gi-ga-groen! Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van De waanzinnige boomhut-reeks, maken het Kinderboekenweekgeschenk. Marije Tolman schrijft en illustreert het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van €12,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor slechts €8,25 verkrijgbaar. De Kinderboekenweek 2022 vindt plaats van 5 t/m 16 oktober.

Gerelateerde berichten