De leesvaardigheid van studenten in Amsterdam holt achteruit. Het ROC van Amsterdam (ROCvA) en de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) werken samen om deze tendens te keren. Op 1 oktober ontvangen alle studenten én medewerkers van de ROC MBO-colleges in Amsterdam een gratis OBA-lidmaatschap. Bovendien starten vijf ROC-opleidingen in Amsterdam met de OBA een proefproject gericht op leesbevordering.
Met het lidmaatschap krijgen de studenten bij de OBA gratis toegang tot allerlei vormen van informatie: online en fysieke boeken, podcasts, bladmuziek en tijdschriften. En er is ook altijd iets te doen in de vestigingen: er zijn meer dan 6.600 activiteiten per jaar. Zo zijn er bijvoorbeeld de Maakplaatsen waar jongeren na school dingen kunt maken met nieuwe technieken zoals digitale printers, er zijn ook taalcafés waar deelnemers in verschillende talen met elkaar hun taalvaardigheid oefenen, workshops over hoe mensen hun financiën kunnen regelen maar ook theatervoorstellingen allerlei onderwerpen.
Leesplezier als belangrijke motivator
Goed voorbeeld doet volgen, daarom krijgen ook roc-medewerkers een OBA-lidmaatschap. Het ROC van Amsterdam, de OBA en de gemeente Amsterdam zetten hierbij samen in op drie ambities: leesbevordering, het versterken van digitale vaardigheden en het gemeenschapsgevoel. “Lezen is een belangrijke aanjager van studiesucces en zelfontplooiing. Het ROC van Amsterdam vindt het daarom belangrijk in te zetten op leesplezier en toegang tot kennis”, aldus Hanny Vroom, directielid ROC van Amsterdam en vanuit die hoedanigheid betrokken bij de samenwerking. Maarten Lammers, programmamanager OBA School: “Met deze aanpak hopen wij samen met het roc het leesplezier van studenten aan te wakkeren. Leesplezier is de belangrijkste motivator voor de bevordering van leesvaardigheid.”
Start pilot
In het verlengde van de aanpak voor leesbevordering starten op vijf opleidingen een pilot gericht op het bevorderen van lezen. Dit gebeurt op MBO College West en MBO College Zuid, onder andere met studenten die later als pedagogisch medewerker of onderwijsassistent met kinderen zullen werken.
Over OBA op School
De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) zet zich in voor het bevorderen van leesplezier en het stimuleren van taalontwikkeling bij de jeugd in Amsterdam via het programma OBA op School. Het programma is mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek binnen het leesbevorderingsprogramma Kunst van Lezen.
De gemeente Amsterdam en de OBA werken structureel samen aan het leesoffensief, waarbij leesvaardigheid en plezier in lezen centraal staan. OBA op School creëert een inspirerende en toegankelijke omgeving waar kinderen op een laagdrempelige manier kunnen ontdekken, leren en zich ontwikkelen; thuis, op school en in de bibliotheek. OBA op school werkt in 2024 op meer dan 100 scholen in Amsterdam aan de invulling van het leesbeleid, onder andere door het tot stand brengen van vernieuwde schoolbibliotheken, het trainen van leerkrachten en het samenwerken aan een verbeterd leesklimaat op de school.
Gerelateerde berichten
Nominaties Beste Bibliotheek Award 2022 bekend
De jury van de Beste Bibliotheek Award 2022 heeft de shortlist voor de Beste Bibliotheek Award 2022 samengesteld.…
13 juni 2022
Bibliotheek Gelderland Zuid lanceert ‘Nijmeegse Crisisraad’
Bibliotheek Gelderland Zuid en stadsdichter Wout Waanders hebben samen de ‘Nijmeegse Crisisraad’ gelanceerd. Via dit initiatief bieden Nijmegenaren…
Oproep Tiele-Stichting fellowships 2025
Het is weer mogelijk om een aanvraag in te dienen voor het fellowshipprogramma van de Tiele-Stichting. Het fellowshipprogramma…
2 juli 2024
Symposium STOF (28/11)
(Ingezonden mededeling) Op maandag 28 november organiseert de reflectiegroep Digitale Bibliotheek het symposium STOF. De reflectiegroep organiseert dit…
21 november 2022