Het Voorwoord van de Boekenweek 2021: 6 tot en met 14 maart

Het voorwoord van de Boekenweek vindt plaats in de originele periode van de Boekenweek, van 6 tot en met 14 maart.

In deze week worden, met het Boekenweekthema Tweestrijd in het achterhoofd, tal van on- en offline activiteiten georganiseerd waarmee het boek gevierd wordt en iedereen wordt opgeroepen om zijn of haar favoriete boekhandel te blijven steunen.

Enkele activiteiten in deze week:

 • Boekenweekgedicht
  Als aftrap van ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ publiceert Trouw, op zaterdag 27 februari, het Boekenweekgedicht dat in het teken staat van het Boekenweekthema Tweestrijd.  
 • De Kleine komedie en NS
  Sinds 2001 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Dat betekent in 2021 twintig jaar hoofdsponsorschap: dat zal niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom organiseren Stichting CPNB, de Schrijverscentrale en het Letterenfonds in De Kleine Komedie auteursoptredens op het (online) podium van het theater. Deze optredens worden mede mogelijk gemaakt door de NS. Meer informatie volgt later.
 • Het Boekenbal op tv
  Met vele honderden auteurs en met het boekenvak het glas heffen in Internationaal Theater Amsterdam is niet verantwoord, ook niet deze zomer. De 80ste editie van het Boekenbal zal daarom niet doorgaan. Op 5 maart zal er wel een speciale tv-uitzending gemaakt worden vanuit de lege schouwburg in Amsterdam (ITA). Diverse bekende schrijvers zullen de revue passeren om op unieke wijze samen het boek te vieren en tegelijkertijd voor de kijker thuis een tipje van de sluier van het traditionele Boekenbal op te lichten.
 • Schrijversoptredens en auteursbezoeken
  Optredens van schrijvers in het land zijn een vast onderdeel van de Boekenweek. In overleg met de Schrijverscentrale kan worden bekeken welk optreden (online) door kan gaan en welke optredens in maart beter uitgesteld kunnen worden. De schrijvers worden gesteund door de nieuwe maatregel die het Nederlands Letterenfonds, de Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond vorige week bekendmaakten.

De Boekenweek zelf zal in de zomer plaatsvinden wanneer de boekhandels en bibliotheken weer volledig open zijn. Vanwege de pandemie kunnen de start en afsluiting van de Boekenweek, het traditionele Boekenbal en de vrij reizen dag van hoofdsponsor NS, deze editie niet doorgaan. Het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets krijgen lezers aankomende zomer cadeau van hun favoriete boekhandel bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken. Ook het Boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen zal dan voor € 3,75 te koop zijn. Om de drukte te spreiden en lezers te stimuleren hun favoriete boekhandel te steunen zijn deze uitgaven een hele maand beschikbaar.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten