In het nieuwste nummer van Bibliotheekblad (1-2022)

(Komt uit op 28 januari)

Collega
Monique Groeneveld is al ruim zeven jaar actief als informatiespecialist bij de OBA, en zij heeft daarnaast nog meer taken en bezigheden.

Op weg naar een inclusievere collectie
Een inclusieve bibliotheek zit in een divers personeelsbeleid, maar net zo goed in een even evenwichtige vertegenwoordiging van verschillende landen, volkeren, culturen en seksuele voorkeuren in het boekenaanbod.

Leesgedrag en bibliotheekgebruik voor een divers publiek
Nederlanders met een migratieachtergrond lezen over het algemeen minder dan mensen met een Nederlandse achtergrond, en hun leesvoorkeuren zijn voor een deel anders.

Hoe zien bibliotheekdiensten eruit in 2025?
Minstens acht miljoen Nederlanders bereiken – met sterk gepersonaliseerde content via alle mogelijke media. Dat ambiëren de provinciale ondersteuningsinstellingen BISC en Cubiss in hun visie Bibliotheek 2025.

Klaas Gravesteijn, directeur VOB
Sinds 1 juli is hij directeur van de VOB, die ‘roerige jaren’ achter de rug heeft. Hoe wil Klaas Gravesteijn (49) het schip weer op koers krijgen?

Goes heeft een nieuwe bibliotheek
Goes heeft sinds 25 september 2021 een gloednieuwe bibliotheek. ‘Eentje die ons van de jaren tachtig uit de vorige eeuw in één keer het tweede decennium van de 21ste eeuw in heeft geslingerd, aldus directeur Jannie van Vugt.

Topstukken uit de KB
Porselein- en lakenkoopman Andries Schoemaker (1660-1735) reisde door Nederland en maakte beschrijvingen van steden, dorpen en gehuchten, waarbij hij allerlei historische en culturele bijzonderheden optekende en fraaie illustraties maakte.

De leesconsulent is in opmars
De functie leesconsulent bestaat al langer, maar wint de laatste jaren aan belang. Dat heeft alles te maken met de grote behoefte van (basis)scholen aan advies over en ondersteuning bij leesbevordering.

Ieder kind zijn eigen boek
Een bibliotheek kan elk kind het juiste boek aanbieden. Daarvoor zijn twee dingen nodig: weten wat het kind leuk vindt en waar het zich voor interesseert, en weten wat zijn ontwikkelingsniveau is: een tweejarige functioneert anders dan een vijfjarige.

Leesoffensief Brabant
De Brabantse bibliotheken en Cubiss hebben in 2020 samen het Leesoffensief Brabant (LOB) opgesteld.

Honderdste studiekring gestart
Het Platform Studiekringen50plus startte eind september de honderdste studiekring in de Bibliotheek Velsen. Een mooi hoogtepunt tijdens de start van de Week tegen Eenzaamheid.

Victorine-initiatiefprijs naar Plek 3 Bibliotheek Venlo
Jaarlijks onderscheidt het Victorine van Schaickfonds publicaties, initiatieven en scripties op het gebied van het bibliotheek- en informatiewerk.

Ton van Vlimmeren, voorzitter EBLIDA
Sinds 2018 is Ton van Vlimmeren, oud-directeur van de Bibliotheek Utrecht, voorzitter van Eblida (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations).

Bijzondere collecties (Nieuwe rubriek!)
In de collectie Geschiedenis van de Voeding van het Allard Pierson vind je niet alleen kookboeken vanaf 1593, maar ook menukaarten, receptenfolders en boeken over wijn, cocktails en etiquette.

Management
Wie de bibliotheek binnenloopt, komt daar de hele wereld tegen. Dat beseft ook Norbert van Halderen, die na een leven in de Japanse bedrijfscultuur de overstap maakte naar de bibliotheeksector.

Gerelateerde berichten