Beste Bibliotheek 2023: schrijf je in tot en met 12 juni!

De prijs voor de beste bibliotheek is sinds 2009 twaalf keer uitgereikt. DOK Delft won de eerste editie en Hoogezand de laatste. Bibliotheekblad is verantwoordelijk voor de organisatie en NBD Biblion is als onmisbare sponsor verantwoordelijk voor de uitreiking. De prijs is een begrip, leidt steeds tot grote blijdschap bij de winnaar en droefenis van de andere genomineerden. De inschrijving voor 2023 staat nu open!

Tekst: Chris Wiersma, juryvoorzitter Beste Bibliotheek

Criteria
Niet alleen nieuwe bibliotheken komen in aanmerking voor de felbegeerde onderscheiding. Dit zijn de criteria waarop de jury de bibliotheken beoordeelt:
•             Hoe geeft de bibliotheek invulling aan de maatschappelijke opdracht.
•             Hoe scoort de bibliotheek op de vijf functies van de Wsob en op de lokale verankering.
•             Wat zijn binnen deze bibliotheek opvallende samenwerkingsverbanden?
•             Locatie, exterieur, interieur, uitstraling.
•             Programmering.
•             Collectie en personeel.
•             Presentatie en public relations.

Nieuw is dat de jury jaarlijks een onderwerp kiest waar extra aandacht naar uitgaat. Dit jaar is dat de programmering van activiteiten en evenementen: cursussen, lezingen, voorstellingen, themadagen, exposities etc. Wat organiseert de bibliotheek, hoe vernieuwend en succesvol is de programmering en met welke partijen wordt samengewerkt?

Shortlist
De jury stelt uit de inzendingen een shortlist samen van vijf bibliotheken. Die bibliotheken worden bezocht door de voltallige jury, die hiervoor in twee dagen met een busje of ruime bolide het land doorkruist. De bezoeken worden voorbereid door de redactie van Bibliotheekblad, die ook zorgt voor het verslag in Bibliotheekblad.
Op 9 November wordt de winnaar bekendgemaakt bij NBD Biblion.

Vakjury
De vakjury bestaat uit:
•Voorzitter Chris Wiersma, voormalig directeur-bestuurder van de Bibliotheek Groningen, BiSC Utrecht en De Nieuwe Bibliotheek in Almere.
•Erna Staal, directeur-bestuurder Bibliotheek Gouda.
•Gerard Meijer, programmamanager SPN: Stichting Samenwerkende POI’s Nederland.
•Jeanine Deckers, directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura, bestuurslid Vereniging van Openbare Bibliotheken, architectuurhistoricus en maker van de blog Ten Aanval.
•Ilona Ebels, manager bibliotheken Biblionet Groningen en vertegenwoordiger van Hoogezand, de winnaar van de vorige editie.

Voor ondersteuning en advies zorgen Menno Goosen (hoofdredacteur Bibliotheekblad) en Anne van den Dool (jurycoördinator).

Aanmelden
Meld jouw bibliotheek nu aan om mee te dingen naar deze prestigieuze onderscheiding. De bescheidenheid in onze branche is een mooie, maar ook wel hinderlijke eigenschap en moet nu resoluut terzijde worden geschoven. Voor wie dat nog niet kan: ook suggesties voor een andere dan de eigen bibliotheek zijn welkom.

Meld je aantot en met 12 juni door een mail met korte motivatie te sturen aan: menno.goosen@bibliotheekblad.nl

Het winnende team 2022 van Bibliotheek Hoogezand, onderdeel van Biblionet Groningen. Eerste rij boven: Ilona Ebels (manager bibliotheken), Rachel van den Hoogen (directeur-bestuurder), Ida Buijs (domeinspecialist) en Jopie Rozeboom (coördinator facilitaire processen). Onderste rij: Lilian Zielstra (leesconsulent en domeinspecialist), Marjon Leertouwer (domeinspecialist en adviseur) en Arnoud Wilpstra (domeinspecialist). Foto door Annemieke Borrias)
Gerelateerde berichten