Inhoud Bibliotheekblad 6-2023 (Komt 30 juni uit)

In Bibliotheekblad 6-2023 besteden we aandacht aan de onderstaande onderwerpen. Nog geen abonnement? Dat sluit je makkelijk HIER af.

6 Collega
In 2015 maakte Janita Olthof een flinke carrièreverandering bij Bibliotheek Veenendaal: van bibliothecaris naar coördinator van het zogeheten FabLab.

8 Interview staatssecretaris
Een exclusief interview met Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, die de sector al vele positieve impulsen heeft gegeven, met als laatste wapenfeit de SPUK-regeling voor het aanvragen van uitkeringen om het bibliothekennetwerk te versterken.

14 Vakantielezen
Het zomerleesprogramma, een samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Biblionet Groningen, nodigt uit tot het beleven van nieuwe avonturen, met support van Fenna Ramos, bekend van Zappelin.

16 Muziek in de bibliotheek
Steeds meer bibliotheken saneren hun collecties cd’s, dvd’s en bladmuziek. Tegelijkertijd is er een tegenbeweging van specialisten die ervoor willen waken dat muziek compleet uit bibliotheken verdwijnt.

22 Puzzeltheek
Drie jaar terug voegde de Zwolse bibliotheeklocatie Stadkamer Zuid een nieuwe loot aan de stam van de bibliotheekservice: het uitlenen van legpuzzels.

24 Fusie bibliotheken Twente
De bibliotheken van Hengelo, Oldenzaal en Hof van Twente fuseren. Vanaf 1 januari 2024 gaan ze verder als Bibliotheek Twente.

28 Generaties in gesprek
Lange tijd was de bibliotheek enkel een plek waar je boeken haalde. Tegenwoordig staat op het programma van bibliotheken meerdere keren per week een activiteit geprogrammeerd.

32 Kennisplein Dronten en Lelystad
In de paar maanden dat de Kennispleinen van FlevoMeer Bibliotheek open zijn, hebben daar al veel informatiezoekers aangeklopt.

36 Bijzondere Bibliotheken
Directeur Irene Haslinger geeft een kijkje in de keuken van de TU Delft Library, waar digitalisering en open science een grote vlucht nemen.

38 Digitale literatuur (deel III)
In dit derde en laatste artikel in deze reeks gaan de auteurs dieper in op het bewaren en opnemen van digitale literaire werken in de bibliotheekcollectie.

42 Topstukken
Aan het eind van de achttiende eeuw kwamen twee natuurliefhebbers – uitgever Jan Christiaan Sepp (1739-1811) en landbouwcommissaris Jan Kops (1765-1849) – op het idee om de hele Nederlandse plantenwereld in kaart te brengen.

44 Tien jaar Muntpunt
Het Brusselse Muntpunt bestaat dit jaar tien jaar, maar er staan veranderingen voor de deur. Zowel de hoofdbibliothecaris, Leen Lekens, als de algemeen directeur, Roel Leemans, vertrekt.

48 Young Adult festival
Noord Oost Brabantse Bibliotheken houdt voor de tweede keer het Young Adult festival, georganiseerd door het eigen jongerenpanel.

50 IFLA / WLIC
Save the date: 21-25 augustus 2023, want dan staan Rotterdam en Nederland in het teken van de 88ste editie van het IFLA WLIC, het grootste internationale bibliotheekcongres ter wereld.

52 Management
Sinds Eric de Haan in 2009 de overstap maakte van de financiële wereld naar de bibliotheeksector, als directeur van Regionale Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen, voelt hij zich als een vis in het water.

56 Onderzoek
De Koninklijke Bibliotheek heeft samen met andere Europese organisaties een nieuwe methode (SMILES) ontwikkeld om mediawijsheid bij jongeren te vergroten.

58 Column
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze om beurten hun belangrijkste bevindingen.

Gerelateerde berichten